Foto: Printscreen FoNet/video

Na Savskom keju danas je održana protestna šetnja "Buna protiv mafije: Stop uništavanju infrastrukture". Kako su objavile ekološke organizacije, protest se održava jer "bahata manjina izgradnjom objekata na vodnom zemljištu uništava beogradsko vodoizvorište i nasip koji od poplava brani ceo Novi Beograd".

U protestnoj šetnji, koja je krenula od Teatra na Savi, učestvovao je veliki broj građana, ne samo sa Novog Beograda, već i iz drugih delova prestonice. Oni su nosili transparente sa natpisima „Mi branimo nasip, nasip brani nas“, „Nije Vučić najgori, dokaz je Šapić“, „Hoćemo reku“… Na ovaj skup došli su i brojni predstavnici opozicionih stranaka, poput DS, PSG i SSP, stranke Zajedno…

Okupljeni su zatražili da vlast poštuje zakone i sruši nelegalne objekte na levoj obali Save – splavove, kuće, čak i jedan dvorac koji se tamo nalazi, jer svojim postojanjem, ali i stalnim saobraćajem ugrožavaju nasip koji može da pukne, što bi, kako je rečeno, dovelo do katastrofe.

Organizatori su učesnicima, a bilo ih je oko 300, pokazivali kako se ti objekti, uključujući i splavove, nelegalno snabdevaju vodom, bušeći nasip da bi sproveli cevi, a struju kradu sa reni bunara, a da za te zloupotrebe i krivična dela niko ne odgovara.

Organizator Oliver Ilić iz udruženja „Savski nasip“, ukazao je kako vlast ne postupa ni po rešenjima koja su izvršna, i odgovornost prebacuju između opštinske, gradske i republičke nadležnosti.

Predsednik skupštinskog odbora za ekologiju Aleksandar Jovanović poručio je da jednog dana, kad se vlast promeni, svi krivci, uključujući bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kriminalce i starlete, treba da znaju da tog divljeg naselja na levoj obali Save – neće biti.

„O Savskom nasipu znamo sve. Ljudi iz vlasti su izgradili sebi vikendice tamo gde ni ašov ne smeš da zabodeš“, ekao je Jovanović.

Funkcioner Narodne stranke Aleksandar Anđelković, koji je i profesor Šumarskog fakulteta na predmetu Projektovanje nasipa, poručio je da je i ta partija napravila projekat da se sve to sruši, jer nasip nije projektovan ni za bušenje, noiti za prolazak automobila i kamiona.

„Proboj nasipa na samo jednom mestu srušiće ga čitavog. I tad je kasno da se uradi bilo šta, doći će do katastrofe“, upozorio je on.

Prema rečima Igora Radoševića iz Stranke slobode i pravde, Savski nasip je oštećen na više od 50 mesta i ako pukne biće ugroeno 100.000 stanovnika Novog Beograda, a najveći problem su poprečni putevi sagrađeni do tih nelegalnih kuća, jer će oni direktno usmeriti vodu na njega u slučaju velikih poplava.

Šta se dešava ako nasip popusti – ovo će, kao i pre 100 godina biti močvarno područje, ovde će biti ušće Save u Dunav, napomenuo je on i poručio da aktuelnim vlastima ovo neće proći i da će jednog dana biti srušeno.

Zoran Bukvić iz pokreta Ne davimo Beograd podsetio je da su doneta rešenja da se uklone pristupni putevi, poput onog do sportskog centra, koje je u postupku izvršenju, ali da za godinu dana to nije učinjeno, niti je vlasnik platio kaznu.

Učesnici dvočasovnog protesta nosili su natpise „Mi branimo nasip – nasip brani nas“, „Ne damo reku“, „Hoćemo reku“, „Šapiću bitango“, „Nije Vučić najgori, dokaz je Šapić“.

Dok je protest trajao, zaustavljen je saobraćaj nasipom, a desetine automobila, koji tuda saobraćaju i pored zabrane, bilo je prinuđeno da se vrati nazad.

BONUS VIDEO Protestna šetnja „Buna protiv mafije: Stop uništavanju infrastrukture“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)