Odlazak Grujice: Ime koje je sijalo u najtežim vremenima

Društvo 29. okt. 202018:27
Podeli:
Foto: Medija centar

Ime Grujice Spasovića bilo je među prvima od nekoliko novinarskih imena koja su zasijala u najtežem vremenu za naše živote i novinarstvo u Srbiji, istakla je Ljubica Marković, jedna od osnivača novinske agencije Beta opraštajući se govorom od prvog urednika lista Danas.

Ispraćaj za kremaciju prvog urednika i jednog od osnivača i vlasnika lista Danas Grujice Spasovića održan je danas na Novom groblju u Beogradu.

Govor na ispraćaju održala je Ljubica Marković, bliska prijateljica Gruje koja je, govoreći o novinarskoj hrabrosti koja je krasila Grujicu Spasovića podsetila na teška vremena kroz koje prolazilo novinarstvo i glavni i odgovorni urednik lista Danas.

„Najteže je bilo suočiti se sa rastućim zlom, biti u manjini, biti izdajnik čije se ime kači na stub srama a hulje sa grana pozivaju na linč i nastaviti dalje, navela je ona prisećajući se uspomena koje je delila sa Grujom i njegovom porodicom.

Gruja je bio omiljeni urednik, cenjeni novinar, ambasador koga su poštovali sagovornici i voleli takozvani obični ljudi, radovali mu se mnogobrojni prijatelji“, naglasila je Marković.

Foto: N1

Na ispraćaju su se okupili brojni ljudi iz političkog i javnog života kako bi uputili poslednji pozdrav Grujici Spasoviću.

Među njima su bili i profesor Zoran Ivošević, advokat Nikola Barović, političar Borko Stefanović, aktivistkinja Staša Zaković, bivše kolege Slaviša Lekić, Ratko Femić, Veselin Simonović, Vlada Alimpić, Sveta Raković, kolege iz redakcije lista Danas i mnogi drugi.

Spasović je bio glavni urednik Danasa od njegovog prvog broja 9. juna 1997. do 2006. godine.

Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u beogradskom listu mladih Susret, da bi karijeru nastavio u Večernjim novostima.

Od 1980. je glavni i odgovorni urednik Omladinskih novina. Pre odlaska u Borbu, 1989, bio je jedno vreme glavni urednik revije Duga. Nakon što je Miloševićev režim peuzeo Borbu, sa većinom kolega prelazi u Našu Borbu, a nekoliko godina kasnije učestvuje u osnivanju Danasa, u kojem je glavni urednik od prvog broja.

Nakon „urednikovanja“ u Danasu postaje ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini, te se vraća u Danas u kojem se poslednjih godina bavio izdavačkom delatnošću.

Autor je knjige „Danas, uprkos njima“ (u izdanju Dan Grafa) u kojem je pisao o prvih 1.000 dana rada Danasa.

Komentari

Vaš komentar