Foto: Facebook/Lokalna Alternativa

Odbornici SO Vrbas su na devetoj sednici, početkom septembra na dnevnom redu imali izmene i dopune odluke o pravima na novčanu podršku za porodice sa decom. Odbornik grupe građana Oslobodimo Vrbas Goran Roganović je na inicijativu Lokalne alternative podneo zahtev za izmenu Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom.

Zahtev je obuhvatao izmene koje se tiču redovne i blagovremene isplate pomoći za novorođenče, besplatan vrtić za treće dete i isplatu putnih troškova srednjoškolcima i studentima za septembar i okttobar. Odbornici koji su na vlast došli pod sloganom “za našu decu”su glasali protiv ovih zahteva.

Kako piše Luftika, protiv je glasalo 24 odbornika, a samo 4 za izmene koje se tiču dece:

1. Da se isplata pomoći za novorođenu bebu isplaćuje u roku od 30 dana od podnošenja zahteva,

2. Da treće i svako naredno dete ima pravo na regresiranje 100 odsto cene boravka u vrtiću bez obzira da li ostala deca iz porodice koriste usluge predškolske ustanove,

3. Da se regresiranje mesečnih karata za srednjoškolce i studente odnosi i na septembar, odnosno oktobar mesec.

„Pre tri godine smo na SO Vrbas u cilju skretanja pažnje na problem isplate pomoći za novorođenče predlagali da ukoliko nisu u stanju da ispoštuju sopstvenu odluku bar promene naziv iste kako bi pomoć imala smisla. Isplata ove novčane pomoći kasni više od godinu dana pa se može preimenovati u ‘Pomoć za prvi rođendan deteta'“, kažu iz udruženja građana Lokalna alternativa iz Vrbasa.

Danas je kašnjenje u isplati ove pomoći još veće, kažu iz Lokalne Alternative i dodaju da je uobičajeno ignorisanje svake inicijative koja bi izvršnu vlast motivisala da se obaveze prema odlukama lokalnog parlamenta i roditeljima ispune.

Iz Lokalne Alternative kažu da Odluka o pomoći porodici sa decom sadrži i niz drugih nelogičnosti poput toga što porodice sa više od troje dece nemaju pravo na 100 odsto regresiranja za vrtić za četvrto, peto dete ukoliko sva deca iz porodice ne koriste usluge predškolske ustanove. To znači da ukoliko najstarije dete ide u školu, četvrto dete ima pravo samo na 50 posto regresiranja troškova vrtića, a vrlo dobro se zna da kada deca krenu u školu troškovi porodice eksponencijalno rastu. Ako je svrha ove odluke pomoć onda ona mora biti opravdana, blagovremena i srazmerna opterećenju porodičnog budžeta.

Takođe još jedna nelogičnost je što Opština uopšte ne regresira troškove prevoza u septembru za srednjoškolce i oktobru za studente.

1. Da se isplata pomoći za novorođenu bebu isplaćuje u roku od 30 dana od podnošenja zahteva,2. Da treće i svako…

Posted by Lokalna Alternativa on Thursday, September 9, 2021

Dodatni problemi nastaju pri tumačenju i sprovođenju odluke. Odgovarajući primer za to je pravo na besplatnu užinu za treće dete koje je uvedeno u novembru 2020. godine gde su škole dobile uputstvo da je ona besplatna samo do iznosa koji rešenjem usvaja Opštinsko veće. Po istom užina se regresirala do iznosa od 50 dinara po užini za školsku 2020/2021. godinu, dok sve preko tog iznosa, ukoliko je Savet roditelja izabrao malo kvalitetniju užinu, roditelji moraju da doplate.

Neko ko tumači Odluke skupštine, a zadužen je za obrazovanje u Vrbasu, očigledno ne pravi razliku između regresirane i besplatne užine, kao ni to da je odluka Skupštine opštine, u odnosu na rešenje Opštinskog veća, akt sa višom pravnom snagom. Školski organi nažalost sprovode dato uputstvo i tumačenje i zahtevaju od roditelja da tu razliku plate, navode iz ovog udruženja.

Iz ovakvih rezultata glasanja u Vrbasu očigledno, ne možemo a da se ne zamislimo dobro ko sedi u odborničkim klupama i za šta glasaju sem za svoje interese. Ovi predstavnici građana grada Vrbasa su zaboravili ko ih je i za šta postavio na mesto odbornika. Poslušnici SNS-a očito mogu da gaze i preko dece kako bi se uvukli velikom gazdi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare