Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Crnogorski ambasador u Beogradu Tarzan Milošević izjavio je za podgoričku televiziju da je od subote državljanima Crne Gore zabranjen ulazak u Srbiju, osim sa uputom za lečenje u određenoj medicinskoj ustanovi.

„U prethodnih nekoliko dana imali smo situaciju gdje su ljudi vraćeni sa granice Crne Gore i Srbije, ali jasno je bilo uputstvo Vlade Srbije da građani Crne Gore i ostalih država trenutno ne mogu da uđu u Srbiju“, rekao je Milošević za TV Vijesti.

Kako je rekao, Vlada Srbije će danas propisati bliže uslove o boravku crnogorskih gradjana koji imaju potrebu za lečenjem u Srbiji.

„Zamolio bih sve građane da sačekaju par dana. Ako je neki hitan slučaj da se jave Ambasadi Crne Gore u Srbiji“, rekao je on.

Ambasador je objasnio da „mi tražimo od Ministarstva zdravlja saglasnost, oni nas upućuju na komisiju koja je formirana, i ta komisija odobrava ulazak naših građana kojima je dolazak hitno potreban“.

„Svi ostali, turisti ili oni koji imaju imovinu u Srbiji, ne mogu ovog momenta ući u Srbiju, jer će biti vraćeni s granice“, rekao je Milošević.

„Što se tiče helikoptera i malih aviona za prevoz bolesnika uz određenu dokumentaciju Kliničkog centra Crne Gore obezbeđuje se let do Beograda bez obzira na tešku situaciju – jer je većina bolnice u Beogradu pretvorena u KOVID-bolnice i vrlo je teško obezbediti uslove i izbegavaju se hospitalizacije i za njihove građane (Srbije)“, rekao je Milošević.

Po poslednjim zvaničnim informacijama, državljani Crne Gore koji ulaze u Srbiju, moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

S druge strane, državljanima Srbije je od 15. marta zabranjen ulazak u Crnu Goru, a kada iz Srbije u nju dodju njeni državljani ili stranci sa stalnim boravkom, moraju u institucionalni karantin.

Oni moraju da se jave Ambasadi u Beogradu koja im daje odobrenje za povratak, posle čega ih odredjenim danima policija sprovodi od granice do karantina.

Po nezvaničnim informacijama, zbog nedostavka karantina mnogi crnogorski gradjani ovih dana ne mogu da se iz Srbije vrate u Crnu Goru.

Ambasador Crne Gore je apelovao na sve građane Crne Gore koji žele da se vrate u svoju zemlju, da se pre toga jave Ambasadi i budu strpljivi jer ima mnogo poziva na koje će odgovoriti.

Milošević je danas objasnio da deca mlađa od 11 godina, kao i stariji od 70 godina, i oni koji se vraćaju s lečenja u Srbiji, idu u samoizolaciju i moguće je da u Crnu Goru uđu na bilo kojem graničnom prelazu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare