Foto: Knic.rs

Svi roditelji koji žive u knićanskoj opštini, a u ovoj godini su dobili prinovu, neće morati da izdvajaju novac za kupovinu bezbednosnih sedišta za dete, jer je to poklon koji ova opština daruje svakom novorođenčetu. Za ovakvu vrstu podrške roditeljstvu, opština već  tri godine izdvaja sredstva  od  naplate saobraćajnih prekršaja, koji su se dogodili na njenoj  teritoriji.

Novac koji se u lokalni budžet sliva od naplate saobraćajnih kazni, u opštini su  usmerili u bezbednost u saobraćaju za svoje najmlađe stanovnike.  Ova  mala šumadijska opština, u okviru Programa populacione politike, već tri godine, poklanja autosedišta za svako novorođeno dete, a do sada je uručeno preko 300 poklon paketa.

Foto: Knic.rs

U opštini Knić za naš portal ističu da su se za ovakvu vrstu  podrške odlučili, kako bi svim roditeljima pomogli iz bezbednosnog, ali i finansijskog ugla. Oni podsećaju da su po Zakonu  o bezbednosti saobraćaja, sva deca do tri godine  u obavezi da prilikom vožnje u automobilu sede u bezbednosnom  sedištu, koje je kako pojašnjavaju, veliki, a uz to i obavezan izdatak za roditelje.

Zbog pandemije korona virusa i aktuelnih mera, opština Knić ove godine nije u mogućnosti  da organizuje svečano uručenje  sedišta, pa roditelji  po pozivu dolaze da preuzmu  svoj poklon.

Foto: Knic.rs

U ovoj godini već su podeljena 42 autosedišta  za decu rođenu do 1.jula, a u toku je uručivanje još 69 sedišta za bebe koje su rođene do decembra. U opštini navode i da će sva deca rođena u ovom mesecu, isti poklon dobiti početkom naredne godine.

Akciju poklanjanja  bezbednosnih sedišta, Knić je počeo 2018. godine kada je ovaj poklon  dobilo 85 porodica, a u narednoj godini  rođeno  je 90 beba.  U ovoj opštini naglašavaju da je iz godine u godinu primetan porast broja novorođene dece, pa je, kako kažu, u 2020. zabeležen pravi „bejbi bum“, iako je celu zemlju zahvatila pandemija.

Oni  dodaju  da je ove godine udvostručen broj novorođenih beba u odnosu na 2016. kada su u opštini zabeležene  63 prinove.

Za nabaku i kupovinu sedišta, iz opštinskog budžeta je u protekle tri godine izdvojeno oko dva milona dinara, koje je opština prihodovala od naplate saobraćajnih prekršaja.

Šumadijska opština Knić  nalazi se u centralnoj Srbiji, a kroz  ovu varošicu  prolaze magistralni putevi Kragujevac – Čačak i Kragujevac – Kraljevo, koji su veza između auto puta  Beograd – Niš  i Ibarske magistrale.  Na teritoriji  Knića, koju čini 36 naseljenih mesta približno živi 14.000 stanovnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare