Foto: Shutterstock

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, ministar za rad Zoran Ðorđević posetio je danas prostorije Nacionalnog SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja i tom prilikom apelovao na građane da ne okreću glavu pred nemilim scenama i da to prijave nadležnim institucijama ili da pozovu 0800222003 kako bi dobili pomoć.

„Nasilje je globalni i društveni problem, u Srbiji i dalje imamo pokazatelje koji nam govore da određeni broj naših građanki trpi nasilje. Kao društvo moramo da radimo na tome da nasilje iskorenimo, da buduće generacije vaspitavamo tako da nasilje nije način za rešavanje problema i ono ne sme da se toleriše“, rekao je Ðorđević.

Ministar je istakao da Nacionalna SOS linija za žene sa iskustvom nasilja postoji od 28. decembra 2018 godine, ali i da postoje još dve linije – za roditelje i decu.

Podsetio je da Nacionalna SOS linija radi 24 sata svih 365 dana u godini.

Prilikom poziva procenjuju se kapaciteti, snage i rizici za osobu koja zove, uspostavlja se sistem podrške, koji traje sve dok je žrtvi nasilja potrebna, odnosno osobe koje pozivaju dobijaju punu podršku države, do zatvaranja postupka i izlaska iz krizne situacije u kojoj se žrtva nalazi.

„SOS broj je i preventiva, jer svako ko počini nasilje, mora da zna da izlazimo na teren istog trenutka kada primimo poziv i da se čitav postupak procesuira. I tokom vanrednog stanja bilo je poziva, oko 350 na broju za žene sa iskustvom nasilja, dečiji telefon beleži 120, a broj za roditelje 91 poziv“, rekao je Ðorđević.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić rekao je da na Nacionalnom SOS telefonu za žene sa iskustvom nasilja, od 1. januara do 18. maja ove godine zabeleženo ukupno 1.012 poziva.

„Zakon o sprečavanju nasilja dao je dobre rezultate, pred toga Srbija ima obaveze koje je usvojila i konvencijama koje smo potpisali, a jedna od glavnih jeste i agenda UN 2030, čiji su ciljevi da niko ne sme biti zaboravljen i izostavljen. Ipak smatram da kao društvo, bez obzira na zakonske okvire, trebamo da se borimo protiv nasilja“, rekao je Milačić.

Dosledne namere Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vezi sa rešavanjem problema nasilja u porodici prepoznaju se i kroz rad Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnost, kao i praktičnim delovanjem na ostvarivanju suštinske zaštite žrtava nasilja u porodici, odnosno definisanju nasilja kao neprihvatljivog modela ponašanja, navode iz tog resora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar