Foto: Vesna Lalić /Nova.rs, Andrija LazarevićNova.rs, Nemanja JovanovićNova.rs, Printscreen/NovaS

Teško da može proći bar jedna nedelja u kojoj nezadovoljni građani iz različitih branši neće protestom izaraziti svoje nezadovoljstvo. Loši uslovi rada i dugogodišnji pritisak neretko kulminiraju noćenjem ispred Predsedništva ili blokiranjem centralnih gradskih ulica.

Pijačni prodavci nezadovoljni uvođenjem e-fiksalizacije

Protest pijačnih prodavaca,
Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

Pijačni prodavci predvođeni udurženjem „Opstanak“ predali su u zgradi Predsedništva svoje zahteve i prikupljenje potpise, tražeći da budu izuzeti od mere obavezne e-fiskalizacije.

Kako je rekao Mirčeta Goločevac, predstavnik udruženja „Opstanak“, zahtevi pijačnih prodavaca ostali su nepromenjeni – da se pijačni radnici izuzmu od procesa e-fiskalizacije. Kako kažu, ukoliko ne dođe do toga, nastaviće sa protestima.

„Zahtevi su ostali isti – suspenzija Zakona o fiskalnim kasama. Mi smo svoje zahteve i otvoreno pismo predali predsedniku države, 16.000 potpisa smo skupili. Na svakom protestu biće sve veći i veći broj ljudi i nećemo odustati“, izričit je Goločevac.

Čekajući predsednika Vučića, pijačni prodavci noć pod otvorenim nebom proveli su isped zdanja na Andrićevom vencu, ali bezuspešno.

Vaspitačica mora biti zdrava – protest zbog mizernih plata

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vaspitači iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja održali su protest na Trgu Nikole Pašića, kojim još jednom žele da skrenu pažnju na „mizerne“ plate u ovoj oblasti.

„Danas smo ovde da dignemo glas za sve nas, za egzistenciju, za decu, za sve ljude“, poručili su okupljeni.

Nosili su transparente na kojim piše „Nismo nevidljivi“, „Vaspitačica mora biti zdrava“, „Nismo vas tako vaspitale“.

PROČITAJTE JOŠ

Protest je organizovan pod sloganom „Uredimo uredbu – nije teško dati reč“, a vaspitači poručuju da će reći „ne“ mizernim platama, samovolji gradskih uprava, guranju problema pod tepih i nevidljivom predškolstvu.

„Ovaj zulum ne možemo i nećemo da trpimo“ – nezadovoljni prosvetari

Protest prosvetara Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Protest prosvetnih radnika, članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održan je ispred Minsitarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a prosvetari su tražili izmene zakona iz oblasti obrazovanja, manji broj učenika u odeljenju, kao i uvođenje platnih razreda.

„Ispred nas se nalazi naša kuća – Ministarstvo prosvete, trebalo bi da predstavljaju nas, ali da li je baš tako? Ministarstvo je priznalo da je bilo 30.000 radnika sa nepunim radnim vremenom“, rekao je nastavnik Dobrivoje Marjanović koji se obratio okupljenima.

Među zahtevima su promene zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog.

„Za dostojanstven rad u nauci“ – protest naučnika

Protest naučnih radnika Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred Ministarstva finansija održan je protest „Za dostojanstven rad u nauci“, koji organizuje Sindikat nauke Srbije. Osnovni zahtev bio je da svi naučnici budu ravnopravno i ravnomerno plaćeni, te da imaju sigurna zaposlenja. Nakon mirnog skupa, okupljeni su se razišli i rekli da će se ponovo okupiti ukoliko im se ne ispune zahtevi.

Više desetina naučnika došlo je iz svih krajeva Srbije kako bi skrenulo na probleme koje muče njihovu zajednicu. Okupljeni nose transparente Za dostojanstven rad u nauci“, „Siguran posao za mlade naučnike“ i „Jednake plate za jednak rad“.

Uvodni govor na protestu održala je Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije, zahvalivši prisutnima na dolasku.

„Da vas podsetim, danas smo došli da ministru finansija pokažemo kroz šta prolazimo, a došli smo i da ga pitamo ima li za naučnike u Srbiji dovoljno novca. Jedanaest godina trpimo nepravdu.“, rekla je Jovović, dodavši da odgovor na svoje zahteve još uvek nisu dobili.

Naučni radnici su nezadovoljni svojim položajem, traže jednake plate za jednak rad i sigurno zaposlenje za sve mlade naučnike a tim povodom su još pre tri nedelje uputili zahteve Vladi Srbije uz apel koji je potpisalo više od 2.000 naučnoistraživačkih radnika, a ovo nije bio njihov prvi protest.

Poštari – između obećanja i mizernih plata

Protest poštara, printscreen/NovaS

Radnici „Pošte“ organizovali su štrajk ispred zgrade glavne pošte u Takovskoj ulici budući da su nezadovoljni uslovima rada, konkretno platama i ugovorima.

Nakon što su u utorak održali protest u Zemunu, radinci „Pošte“ odlučili su da okupljanje nastave u sredu u Takovskoj. Reporter Nova S televizije rekao je da su prvi radnici pristigli već negde ujutru oko sedam sati, a protest je zvanično počeo u pola osam.

Radnici su nezadovoljni uslovima, konkretno platama i ugovorima, a podvukli su i da se oseća strah među radnicima.

Stefan Mitrović iz sindikata „Sloga“ rekao je da je najavljivano da će doći do povećanja plate, ali da je to bilo mizerno.

Vlast je drska i bezobrazna – poljoprivrednici protestuju 

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

’’Ova drska i bezobrazna vlast je preokupirana samo izborima, a naše zahteve ignorišu. Nas ne zanimaju njihove predizborne aktivnosti, mi samo želimo bolje uslove za poljoprivredu i da možemo da živimo od našeg rada’’, poručio je Milan Milošević iz Rače, predsednik novoosnovanog udruženja poljoprivrednika ’’Naša zemlja’’ i najavio, najavivši nove blokade.

Poljoprivrednici iz Šumadije i Pomoravlja, nisu vozili svoje traktore u okviru velike protestne vožnje, koja je bila najavljena za celu Srbiju.

BONUS VIDEO: Protest pijačnih radnika ispred Predsedništva Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar