Predrag Kon
Predrag Kon; Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/

U Srbiji je od 187 trenutno zaraženih koronavirusom, 97 smešteno u bolnicu, od čega je 14 osoba na respiratoru, dok su dve osobe umrle od ovog virusa od početka ove epidemije, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Za ženu, koja jutros umrla  kao druga žrtva koronavirus u Srbiji, Kon je rekao da je bila 1928. godišta i da je bila na mehaničkoj ventilaciji pluća.

Od pacijenata na respiratoru, 14 ih je u KC Vojvodine, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac i šestoro u Beogradu.

Kada je reč o hospitalizovanim pacijentima, od  97 pacijenata, devet je u KC Vojvodine, 10 u KC Niš, devet u KC Kraguejvac, 30 na Infektivnoj klinici u Beogradu, sedam na Klinici za pulmologiju u KCS i 32 u KBC „Drgaiša Mišović“.

„Planira se da se 27 pacijenata prebaci na KBC ‘Dragiša Mišović’, dodao je Kon.

On je dodao da mi nemamo eksponencijalni rast obolelih, kakav se očekivalo i da je to zbog mera koje je preuzela država.

Mere Vlade, prema njegovim rečima, daju rezultate i da će “tek da se vide”.

“Svaki dan je težak, ali ovo je borba za svaki dan. Danas smo izgubili jedan, ali svaki dan u kome ne gubimo život je pobeda”, naglasio je.

Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ objsnila je da su naši stručnjacu čuli priče od lekara iz Kine kako izgleda kada se suočavaju sa više hiljada slučajeva.

„Mi imamo taj put infekcije jasno definisan, to je naišlo na jako pozitivne komentare“, istakla je dr Tepavčević Kisić.

 Kako je najavljeno, od danas će se konferenicja za novinare posvećena situaciji u vezi sa koronavirusom u Srbiji održati u novom terminu, svakog dana u 15 časova.