Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Obustava rada u Pošti se nastavlja, barem do ponedeljka, kaže jedan od organizatora štrajka Stefan Mitrović.

U novosadskoj pošti je, na inicijativu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, organizovan sastanak sa zaposlenima JP „Pošte Srbije“ koji su u obustavi rada. Sastanku je prisustvovao predsednik Nadzornog odbora tog preduzeća i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Radnicima Pošte ponuđeno je povećanje od 10 odsto od novembarske plate, kao i dodatnih 10 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naše kolege su dobile nacrt, odnosno predlog dogovora, ali taj najvažniji zahtev nije – Vlada je ponudila 10 posto povećanja, a mi smo tražili 30 posto. Kolege koje su prisustvovale sastanku u Novom Sadu odbili su taj predlog“, rekao je Mitrović za N1.

Kako je dodao, dogovor je da se predstavnici Vlade Srbije vrate u Beograd.

„Gde će održati hitan sastanak sa predstavnicima poslovodstvo Pošte Srbije i nadzornim odborom i pokušati da iznađu neko bolje rešenje“, izjavio je Mitrović.

Mitrović navodi i da će sledeći sastanak sa predstavnicima rukovodstva tog javnog preduzeća biti održan u ponedeljak, 13. novembra u Novom Sadu.

„Ali će radnike predstavljati i zaposleni koji su uzeli učešće u obustavi iz drugih gradova Srbije, ne samo iz Novog Sada“, dodao je.

Podetimo, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obećao je u petak radnicima Pošte koji su u obustavi rada da zbog toga neće snositi nikakve posledice.

Ministar se u Novom Sadu sastao sa zaposlenima JP Pošta Srbije iz tog grada koji su mu, kako je saopšteno iz Ministarstva, izneli razloge obustave rada, kao i da su se organizovali mimo bilo kojih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata ovog preduzeća.

Na sastanku je, kako se navodi, dogovoreno da nijedan zaposlen koji je bio u privremenoj obustavi rada neće snositi nikakve posledice niti biti diskriminisan, kao da neće biti privremenog ni stalnog premeštaja ovih zaposlenih i nikakvog kažnjavanja.

Takođe je dogovoreno da neće biti umanjenja zarade, putnih troškova za dane koji su zaposleni proveli u obustavi rada, kao i da će za putne troškove koji su isplaćeni danas i bili umanjeni za taj period, biti nadoknađeni.

Po pitanju zahteva za povećanje plata od 30 odsto zaposlenih u tehnologiji do koeficijenta 2,7 osim upravnika pošte prvog, drugog i van reda, na osnovu analiza nadležnih službi ovog preduzeća, iz Ministarstva su naveli da ono što je u ovom trenutku moguće jeste povećanje od 10 odsto od novembarske plate, kao i dodatnih 10 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine.

BONUS VIDEO: Zašto radnici Pošte pooštravaju štrajk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare