Jelena Obućina
Jelena Obućina Foto: N1

Urednica Pregleda dana Newsmax Adria Jelena Obućina izjavila je u Novom danu da predsednik Aleksandar Vučić često izjednačava sebe u javnim nastupima s državom Srbijom i poručuje da će u slučaju gubitka izbora izgubiti ne on i njegova stranka, već Srbija.

„Mi smo to i juče čuli. On je rekao da ovo što pišu kongresmeni, to je napad na Srbiju, a Vučić je Srbija, i kada bi on izgubio na tim izborima, to bi bio propast ove države. On o sebi govori kao jednoj značajnoj istorijskoj ličnosti, pa smo imali različite faze sa kim se sve poredio“, istakla je ona.

Obućina je ocenila da bi ga zajednički predsednički kandidat opozicije uznemirio,“ jer bi ga podsetio da ne može vladati večno“.

„A ne može verovatno tako dugo ni kao Milo (Đukanović), što mu je verovatno jedna od pasija i ideja“, ocenila je sagovornica N1.

Podseća da nije prvi put kongresmeni u SAD pišu tamošnjem predsedniku o Vučiću.

„Mediji koji su pod kontrolom vlasti imaju dva pravca kako reaguju. Jedan je uveđenje sankcije Srbiji, to pokušavaju tako da predstave, a drugi – to nas uopšte ne zanima, jer su te kongresmene platili Šolak i Đilas. Mislim da je ozbiljnija poruka to što je Bajden rešio da ne pozove (Vučića) na taj samit o demokratiji, premda to Vučića nije mnogo potreslo. A za ovo pismo kongresmena, podsetiću da ovo nije prvi put da kongresmeni pišu, pisali su i kada je bila afera sa sestrom Kori Udovički, pa kada su 2015. pominjali njegovog kuma i Zvonka Veselinovića. E sad, oni pišu o ono o čemu nezavisni mediji već izveštavaju. Ne pišu ništa novo, ali je interesantno da su to stavili na papir“, navela je Obućina.

Prema njenom mišljenju, vlast će to pokušati da izokrene, i da je dokaz tome Vučićeva izjava da je pismo kongresmena „napad na Srbiju“.

„Očekujem da će pored tabloida, i sve televizije (koje su pod kontrolom vlasti) izveštavati na takav način“, kazala je Obučina.

„Taj bivši dopisnik sa Pala i njegova savetnica su radili kao novinari i oni odlično znaju šta znači kada ti hoćeš da pokažeš da su neki mediji slobodni i da u tvojoj državi niko nije diskreditovan. Ali, evidentno je da njihovi karakteri i priroda ove vlasti to ne dozvoljavaju. Na konferencijama za novinare, sada već neskriveno, vodi hajka protiv medija koje oni vrlo često koriste za to da ovde nije diktatura… To je manipulacija jednom činjenicom da nijedan od tih medija nema nacionalnu pokrivenost“, kazala je Obućina.

Ocenila je da je vladajuća stranka ušla u sve segmente društva, pogotovo tamo gde ima novca, ali napominje da građani u unutrašnjosti, uprkos tome što nemaju pristup nezavisnim medijima, „na svom ličnom primeru vide kako stvari funkcionišu“, i dodaje da „to ne može da se iskontroliše“.

Govoreći o položaju novinara u našoj zemlji, Obućina je ocenila da su istraživački novinari posebno ugroženi.

„Uvek kada imam priliku, moram da kažem da posebno moramo da vodimo računa o ljudima koji zadiru u tokove novca, koji se bave korupcijom i koji se bave kriminalom. To su najhrabriji među nama, najbolji među nama, to su istraživački novinari, i pozivam da njih posmatramo sa posebnom pažnjom i pružimo im podršku uvek kada su na bilo koji način napadnuti ili diskreditovani. Njima je bezbednost ugrožena, obijaju im se stanovi i dobijaju pretnje“, istakla je gošća N1.

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Pregled dana – 07.11.2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare