Foto: Printscreen/Nova.rs

Obnovljeno spomen-obeležje novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoki Vještici ponovo je postavljeno na godišnjicu njegove smrti na platou ispred Beograđanke, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Spomen-obeležje je oštećeno pre četiri godine.

UNS je pre tri meseca, uz Studio B i Novu S, pokrenuo medijsku akciju za obnovu tog spomen-obeležja.

PROČITAJTE JOŠ

„Početkom avgusta UNS je pitao Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, nadležan za održavanje spomenika, kada će oštećena spomen-ploča biti obnovljenena. Iz Zavoda su tada odgovorili da će predlog za sanaciju navedenog spomenika biti razmotren u narednom periodu“, naveli su u saopštenju iz UNS-a.

Dve nedelje kasnije na pitanje da li je predlog za sanaciju razmotren, UNS je dobio odgovor da obnova spomen-obeležja nije ušla u program Hitnih intervencija na spomenicima za 2024. godinu.

„UNS se zatim obratio predsedniku privremenog organa Beograda Aleksandru Šapiću, iz čijeg kabineta je Udruženju odgovoreno da će oštećeno spomen-obeležje biti obnovljeno za nekoliko nedelja, što je i učinjeno“, naveli su.

Spomen-obeležje Đoki Vještici otkriveno je 1. aprila 2012. godine na platou koji je tada dobio njegovo ime, a polomljeno je u decembru 2019. godine.

Novinar Đoko Vještica poznat je po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu.

Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“, a zajedno sa kolegama iz tog lista je 1970. godine osnovao Radio Studio B.

UNS mu je 1976. godine dodelio nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

Preminuo je 18. novembra 2008. godine.

Nagradu za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ UNS je ustanovio tri godine nakon njegove smrti.

BONUS VIDEO Petrović o napadima na novinare: Običan čovek gleda predsednika, pa misli da je to legitimno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar