Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na niškoj Kvantaškoj pijaci ovih dana je dobra ponuda sezonskog povrća, ali kupaca ima veoma malo, prodavci kažu, što zbog krize, što zbog toga što su ljudi u Nišu navikli da zimnicu pripremaju kasnije, u drugoj polovini septembra i tokom oktobra. Ove godine manje je para, pa će biti i manje zimnice. Ajvar i priče sa pijace nam zapravo pokazuju koliko smo osiromašili.

Pišu Miljana Isailović i Ljubica Sokić

Cene na popularnom „Kvantašu“ su nešto više od prošlogodišnjih, zbog čega su nezadovoljni i prodavci i kupci. Prodavci, jer smatraju da bi njihovi proizvodi trebalo da budu daleko skuplji jer su njihova ulaganja u proizvodnju višestruko povećana, a kupci, jer im plate i penzije nisu veće od prošlogodiišnjih, a poskupljenja su gotovo svakodnevna.

Kilogram najkvalitetnije paprike za pripremu ajvara prodaje se za 100 do 120 dinara, dok je paprika za turšiju od 60 do 80 dinara. Cena paradajza veoma se razlikuje u zavisnosti od kvaliteta, tako da se može naći već za 40 dinara, ali najkvalitetniji košta 100 dinara. Kilogram ljutih papričica košta 150 dinara, veza peršuna 50 dinara, a kilogram karfiola 70 dinara. Ponuda kornišona je još slaba, tek po koja kutija može da se kupi. Pprodavci kažu da narednih dana treba da krene ozbiljnija berba, a kornišoni koji su ovog vikenda prodavani na pijaci koštali su od 60 do 100 dinara. Cena kupusa na veliko je 30 dinara, a na malo 60 dinara.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prodavci na Kvantaškoj pijaci očekuju da će narednih nedelja poskupeti pre svega paradajz i paprika jer će se broj kupaca povećati, a ponuda sigurno neće.

Poljoprivrednik iz Lipovca Živojin Jovanović kazao je za Novu.rs da očekuje da će papriku za pirpemu ajvara, takozvanu „makedonku“ uskoro moći da prodaje za 150 dinara.

„Toliko bi zapravo trebalo i sada da košta, ali nema ljudi. Nisu još počeli da kupuju papriku za zimnicu, a trebalo bi, jer je sad ima dosta. Ove godine je ranije stigla nego obično. Neće je biti tako puno na jesen i cena će morati da ode naviše“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina, generalno gledano, sve je manje i prodavaca i kupaca.

„Nekada je na Kvantaškoj pijaci bilo paprike za čitav šleper, a sada za kombi. Smanjili su i kupci nabavke, naučili su da žive sa manje zimnice. Što se kvaliteta tiče on je vrhunski, a to pre svega zavisi od domaćina, koliko se on potrudi oko paprike“, istakao je Jovanović.

Poljoprivrednik iz Voljčinca Dragan Mitić je rekao da je interesovanje kupaca veoma slabo, iako prozvodi na Kvantaškoj pijaci nisu skupi.

„Jeftinije nikad nije bilo u poslednjih 10 godina, s obzirom na to koliko je poskupela paroizvodnja, đubrivo, gorivo hemija. Možemo da kažemo da je cena poljoprivrednih proizvodna mizerna, jer je sve poskupelo 100 odsto, a samo poljoprivredni proizvodi nisu, isti su kao i prošle godine“, naglasio je Mitić.

On je kazao da će naredne godine sigurno prepoloviti proizvodnju, kako bi smanjio troškove semena, đubriva, zaštitnih sredstava i grejanja plastenika. Trenutno je najveći proizvođač u niškom kraju sa 35 plastenika u kojima godišnje uzgaja 200.000 salata, 10.000 strukova paradajza, 4.000 ljute paprike i 4.000 krastavca.

Prodavci na Kvantaškoj pijaci u Nišu, osim na malu tražnju žale se i na visoke troškove zakupa prostora na pijaci, kao i na lošu higijenu.

„Plaćamo mesečno zakup mesta na Kvantaškoj pijaci 9.100 dinara, a svaki ulazak na pijacu dodatno nam se naplaćuje u zavisnosti od težine robe koju dovozimo. Nekada je to 1.500 dinara, nekada 2.000 dinara. Uslovi rada na pijaci su međutim, veoma loši, nema nijednog kontejnera ni čistača, đubre je na sve strane, a izmedju pijace i pruge je sve uraslo u korov i koprive. Plašimo se zmija“, rekla je Ljiljana Mitrović iz Držanovca.

Kupci na Kvantaškoj pijaci koje smo danas zatekli kažu da su cene nešto više ali, da ni jedan poljoprivredni proizvod nije tako drastično poskupeo kao što su to namirnice koje se kupuju u prodavnicama i kućna hemija.

Nišlijka Branka Mitrović rekla je da će ove godine pripremiti manje zimnice, jer mora da čuva novac za grejanje i za druge životne namirnice.

„Kupiću samo ono najosnovnije, papriku za jednu turu avjara, papriku za turšiju i kupus. Ostalo ćemo ove godine preskočiti jer nismo sigurni kako ćemo izlaziti na kraj sa računim. Daljinsko grejanje treba da poskupi, struja je već poskupela, voda, kanalizacija, a o namirnicama u dragstoru i da ne pričamo“, rekla je Mitrović.

Penzionerka Milunka Jović takođe je kazala da će ove godine spremati manje zimnice, jer joj od penzije, nakon plaćanja računa i nabavke lekova, vrlo malo para ostane za hranu.

„Pijaca zamire“

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Cene povrća za zimnicu su drastično skočile u Čačku. Kako kažu sagovornici našeg portala najviše se traže paradajz, paprika, plavi patlidžan.

Cena paradajza se na čačanskoj pijaci kreće u rasponu od 80 do 120 dinara zavisno od kvaliteta. Paprika babura je oko 140 dinara, a crvena šilja 120 RSD. Veza peršuna staje 130 dinara, a kornišoni 120. Paprika somborka košta između 140 i 180 dinara u zavisnosti od klase.

Prodavci kažu da daju popuste na veće količine, ali napominju da su se cene ove robe izjednačile sa hipermarketima.

„To nam je problem, čini se da pijaca zamire. Uglavnom, kada ostane robe spustimo cene ili prodajemo kući na veliko“, navode oni za naš portal.

Bonus video: Probali smo sladoled od ajvara 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram