Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za jesen su obezbeđene dovoljne količine svih lekova koji se koriste u lečenju kovid 19, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić i dodaje da su nabavljene dovoljne količine antivirusnih lekova protiv sezonskog gripa.

Ona je za Tanjug navela da se RFZO posebno sprema za jesen kada se očekuju u cirkulaciji i virus gripa i virus korona, da su ranije raspisali tendere za nabavke lekova, da su u svakodnevnom kontaktu sa dobavljačima i farmaceutskim kompanijama.

„Pratimo protokole u lečenju kovida 19 koje struka propisuje. Ključni su sada u lečenju :“favipiravir“,“tocilizumab“,“remdesivir“. Uspeli smo da ih obezbedimo u dovoljnim količinama“, navela je ona.

Kako kaže za lekove koji se koriste u lečenju kovid 19, uspeli su da uspostave „okvirni sporazum“ sa proizvođačima i distributerima, a to znači da se povlači onoliko lekova koliko je potrebno.

„Tvrdim da će ključnih lekova za kovid biti za sve pacijente kao što je i do sada bilo. Za jesen smo uspeli da napravimo tu vrstu ugovora što je značajno za građane“, istakla je Škodrić.

Ove godine posebna pažnja usmerena je i na sezonski grip. Osim vakcina, nabavljeni su i lekovi protiv gripa, kao i vitamini u većim količinama.

„Uspeli smo da obezbedimo u dovoljnim količinama specifični leka protiv gripa – tamiflu. Imamo mogućnost nabavke i dodatnih količina ukoliko bude potrebno. Osim toga važna je i dovoljna količina vitamina. Fond se ove godine obavezao da pomogne apotekama i prati zalihe lekova koji su neophodni protiv gripa i kovida“, naglasila je ona.

Srbija je, kako kaže, uspela da za vreme kovid stanja u kontinuitetu izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima lekova, te je na taj način stekla prednost u budućim nabavkama.

Podseća da tokom epidemije virusa korona nisu zanemareni ni ostali pacijenti, da su obezbeđene redovne terapije za sve hronične, onkološke pacijente…, pa čak uvedena i savremena terapija za mnoge bolesti.

Osim neophodnih lekova, za kovid bolnice obezbeđene su dovoljne količine zaštitne opreme, neophodnih aparata, potrošnog materijala.

RFZO prati redovno zalihe u centralnom magacinu, ali i u zdravstvenim ustanovama i ukoliko su hitne potrebe za nekim aparatom, zaštitnom opremom ili potrošnim materijalom isporučuje se u roku od 24 sata.

U magacinima su, navodi, trenutno ogromne količine maski, kapa, rukavica, skafandera, jednokratnih odela, kaljača.

Naša sagovornica navodi da se osim opreme u magacinima nalaze i brojni aparati neophodni za lečenje kovid pacijenata, počev od respiratora kojih u magacinu trenutno ima više od 1.000, rentgen aparata, ultrazvukova, EKG aparata, defibrilatora, monitora.

Desi se, kako kaže, da u određenom momentu ima poteškoća u snadbevanju, ali da se to brzo prevaziđe.

„Da li se dešava nekada problem – da dešava se. Najnoviji primer je sa rukavicama. Dosta dugo su ustanove povlačile i imale potrebu za velikim količinama nesterilnih rukavica. Onda je naglo krenula potražnja sterilnih hirurških rukavica. Nije se desilo da ih nemamo, ali nisu bile te količine. Odmah smo krenuli u hitnu nabavku i obezbedili u roku od dve nedelje“, zaključila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare