FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC/ nr

Spasavajući savezničke pilote, srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, izveli su jedan od najvećih herojskih podviga tokom nacističke okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu, poručila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u Pranjanima.

Gojković je, kao izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala obeležavanju 78. godišnjice misije „Halijard“ u Pranjanima, koje je jedan od simbola savezničke borbe u Drugom svetskom ratu,, navodi se u saopštenju Ministarstva.

To je istovremeno bio čin patriotizma i junaštva, ispunjen dubokom svešću o tome koliko je značajno da se zajedno sa saveznicima stane na stranu slobode i pravde, rekla je Gojković i dodala da je jedan od naziva misije „Halijard“ bio „operacija Vazdušni most“.

Most je sinonim za solidarnost i neraskidivu povezanost naših naroda proisteklu iz ove, po svom karakteru nadasve humane misije, ocenila je Gojković i navela da će ostati zabeleženo da ni rizik od strahovite odmazde, pa i od same smrti, nisu uplašili Ravnogorce i srpske seljake u svojoj plemenitoj nameri da spasu živote svojih prijatelja i saveznika.

Srpski narod uvek je bio poznat po svojoj pravdoljubivosti, slobodarskom duhu i po tome da jako dobro zna da slobodu ceni više od svega. Jedna od odlika velikih ljudi i naroda je
to da su uvek umeli da prepoznaju da biti slobodan podrazumeva i slobodu za drugog, a ne samo za sebe, istakla je Gojković.

Ona je poručila da se državnim obeležavanjem ovog događaja šalje poruka i želja za dalje unapređenje odnosa sa saveznicima iz Drugog svetskog rata, među kojima Sjedinjene Američke Države zauzimaju veoma važno mesto.

Manifestaciji su prisustvovali penzionisani potpukovnik američke avijacije i predsednik Fondacije misija Halijard Džon Kapelo, komandant Komande specijalnih operacija za Evropu Stiven Edvards i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

BONUS VIDEO: Hilijard misija – priča o Niku Laliću

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)