Foto: Fondacija Misija Halijard

Fondacija Misija Halijard, uz podršku ambasade Sjedinjenih američkih država, i u partnerstvu sa opštinama Nova Crnja i Žitište obeležila je danas Dan veterana u selu Aleksandrovo kod Gornje Crnje.

Selo Aleksandrovo jedno je od najmlađih sela u Srbiji koje je osnovano pre nešto više od 100 godina.

Nastalo je tako što je kralj Aleksandar Karađorđević  dao zemlju dobrovoljcima, koji su  došli su iz Sjedinjenih američkih država i drugih savezničkih zemalja u Srbiju da se za nju bore u Prvom svetskom ratu.

Foto: Fondacija Misija Halijard

Predsednik Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo, položio je venac u memorijalnom kompleksu u Aleksandrovu.

Tokom ceremonije on je otkrio i dve dvojezične table napravljene u čast srpskih i američkih dobrovoljaca i veterana upamćenih po patriotizmu, ljubavi prema svojoj zemlji i spremnosti da služe i da se žrtvuju za opšte dobro.

Foto: Fondacija Misija Halijard

„Danas obeležavamo Dan veterana, koji se proslavlja u Americi i Dan primirja koji se obeležava u celom svetu u znak završetka Prvog svetskog rata. Imamo čast da smo danas u jednom od dobrovoljačkih sela u Banatu gde smo postavili dve istorijske table i napravili malu izložbu na otvorenom“, rekao je Kapelo.

Dan veterana u Sjedinjenim američkim državama obeležava se 11. novembra na dan kada se u svetu obeležava Dan primirja, odnosno kraj Prvog svetskog rata.

Foto: Fondacija Misija Halijard

Vence su položili I predstavnici američke ambasade u Srbiji Majkl Bruks, potpukovnica Manuela Piters i Marija Bjelopavlić, predsednik  opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, predsednica skupštine opštine Žitište Ivana Petrić,  Udruženje dobrovoljaca Kralj Aleksandar Karađorđević Aleksandrovo, Udruženje dobrovoljaca Vojvoda Stepa-Vojvoda Stepa, predstavnici mesne zajednice Aleksandrovo.

Ovo je drugi događaj koji Fondacija Misija Halijard organizuje uz podršku američke ambasade.

Prvo je  27. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu otvorena izložba posvećena dobrovoljcima koji su se vratili iz Amerike da se bore za Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar