Gračanica Foto:DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da će Vidovdan biti obeležen uz posebne mere, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Centralna liturgija biće služena u porti manastira Gračanica, na otvorenom, i počeće u 9 časova, a u 13 časova biće održan parastos srpskim junacima na Gazimestanu, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Predstavnici policije i institucija na Kosovu preneli su Eparhiji raško-prizrenskoj da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi vernici pridržavaju propisanih sanitarnih mera, dodaje se u saopštenju.

„Svi prisutni treba da nose maske i rukavice i da održavaju distancu, tako da u porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između vernika bude najmanje metar i po“, precizira se u saopštenju.

Gazimestan Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Upućen je apel vernicima da izbegavaju stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu.

„Vernike molimo i da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave, a eventualno, ako žele, mogu da ponesu od kuće ikonu svog svetitelja zaštitnika“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će sveštenici i službenici Eparhije raško-prizrenske voditi računa da se ove mere poštuju.

Naglašava se da se mere preduzimaju u skladu ne samo sa propisima nadležnih institucija, već da moraju biti shvaćene i kao izraz odgovornosti i pažnje jednih prama drugima, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske, koje je potpisao episkop Teodosije.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)