Dom za odrasla lica Kuline Foto: kulina.org.rs

U Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, kod Aleksinca, poznatom, prema pisanju medija, po stranačkom zapošljavanju, medicinska sestra Tanja Bratić ostala je bez posla nakon samo tri meseca. Ona za Nova.rs kaže da je odbijala da odlazi na mitinge vladajuće Srpske napredne stranke, što je od strane direktora Vojkana Stanojevića zahtevano od svih zaposlenih.

Tanja se na poziv Vojkana Stanojevića, direktora Doma u Kulinama, javila tokom leta 2023. godine.

“Zvao me je da dođem da radim u toj ustanovi. Rekao mi je da jedna sestra odlazi u inostranstvo i da se otvara radno mesto. Iako sam tad već bila zaposlena i imala dobru platu, pristala sam, jer je naglasio da u martu 2024. dve koleginice odlaze u penziju i da ću biti primljena za stalno na jedno od ta dva mesta”, priča Tanja.

Dom za odrasla lica Kuline Foto: Facebook

Dala je otkaz u firmi u kojoj je do tada radila u Aleksincu i prešla u Dom u Kulinama.

Zaposleni u obavezi da idu na mitinge SNS

U ovoj ustanovi, međutim, sačekale su je, kako kaže, brojne neprijatnosti.

“Od zaposlenih se očekivalo da budu svi članovi SNS-a i da odlaze na sve mitinge i okupljanja vladajuće stranke. Moje mišljenje je da sam tu bila da radim svoj posao, za koji sam stručna, a ne da obilazim političke skupove. Potpisala sam spisak na kojem su već bili potpisi svih zaposlenih, koji će prisustvovati SNS skupovima, ali nisam odlazila, jer nisam htela. To mi je, očigledno, bio veliki minus.”, kaže ova medicinska sestra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona objašnjava da direktor nikog nije pitao da li želi da ide na skupove SNS, već je to bilo kao “radna obaveza”.

“Nema pitanja, ni rasprava, nego mora da se ide. On je nosio spisak po domu, s imenima ko mora da ide, a posebno oni koji nemaju rešenje za stalno, bili su u obavezi da potpišu i da se pojavljuju. Bila sam među njima i nisam se pojavljivala”.

Ugovor koji je potpisala isticao joj je 31. novembra 2023.

medicinska sestra

“Iako sam s direktorom imala usmeni dogovor da ću ostati do marta 2024, a potom dobiti jedno od dva radna mesta, koleginica koje idu u penziju, smenska sestra mi je sredinom novembra saopštila da moram da idem na godišnji odmor, na koji tad još nisam imala pravo. Pitala sam je da li se posle tog odmora vraćam na posao, odgovorila je da ne zna. Pozvala sam direktora i rekla mu da nisam potpisala nikakav ugovor o godišnjem, da je to papir koji mora da se odobri i da su mi usred smene saopštili da idem i da mi ništa nije jasno”, priča naša sagovornica.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, FileO radu u Domu u Kulinama kaže da je robovski.

Pročitajte još:

“Smene su po dva-tri dana bile po 12 sati. Kad sam prvi put došla na posao, tokom leta prošle godine, odmah su me ubacili na odeljenje gde su ležali korisnici zaraženi tuberkulozom. Nekoliko dece je umrlo, da li od tog virusa ili od nebrige ili nekih propratnih bolesti, ne znam. Nisu mi davali da radim vikendom, ni noću, jer se za to daje veća plata”, priča Tanja, koja je uprkos deficitu medicinskih sestara u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, danas bez posla.

Stranačko zapošljavanje u Kulinama

Podsetimo, u javnosti se pojavila vajber prepiska, koja potvrđuje stranačko zapošljavanje u Domu u Kulinama. Naime, u pomenutoj prepisci, direktor ove ustanove, Vojkan Stanojević, govori o broju ljudi koji su zaposleni preko stranke i koji će podržati “listu”.

On u prepisci naglašava koliko je ljudi, od njegovih zaposlenih, podržalo “našu listu” i kaže da ne bi bilo dobro da ih “obrukaju”, pa da ispadne kontraproduktivno to što su ih zaposlili, jer se onda “osile”.

Piše i kako ne dozvoljava da se zaposleni “osile”, da je takvih slučajeva bilo, ali da ih odmah “isprati na kapiju”.

Foto: Privatna arhiva

“Moji su deklarativno svi uz nas, idemo na mitinge, sve je ok”, piše Stanojević, a zatim odgovara i na pitanje koliko okvirno radnika u Kulini je zaposleno preko Srpske napredne stranke, ne računajući SPS kadrove.

“Kulina zapošljava oko 205 radnika. Računajte trećinu smo promenili. Sutra ću da pogledam, ali za stalno smo primili tridesetak i svi su ok”, piše direktor.

Foto: Privatna arhiva

Takođe kaže da je u toj ustanovi oko 30 radnika zaposleno za stalno preko SNS i da je obezbedio više od 50 potpisa za listu naprednjaka na lokalnim izborima u Aleksincu, 2. juna.

“Neka bude 50, a neka nas glasaju 200, ima žestoke, ali žestoke opozicije”, piše Stanojević.

Direktor u prepisci ističe i da su “Kulinci nepredvidivi, stariji radnici su u opoziciji, ali i neki naši… koji su sa pravom nezadovoljni”, jer, dodaje, “medicinske sestre primaju veću platu od računovodstva”.

Foto: Privatna arhiva

Iako se u prepisci vidi direktorov broj telefona, on je za medije negirao sve što je napisano i aludirajući na montažu, rekao: “Sve može da se napravi”.

Po pitanju slučaja Tanje Bratić, uspeli smo da kontaktiramo direktora Stanojevića koji za Nova.rs kaže da su “sve to laži”. Odgovore na naša pitanja dostaviće, kako je rekao u petak ujutru, a mi ćemo ih naknadno objaviti.

***

BONUS VIDEO: Stranačko zapošljavanje podivljalo u Čačku: Opozicija traži diplome svih funkcionera na videlo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare