Foto: Shutterstock

Više od 30 aktivista Građanskog preokreta podnelo je na pisarnici Gradske uprave grada Zrenjanina svoja mišljenja da kineska kompanija Linglong mora da izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu pre početka gradnje fabrike, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

U saopštenju se navodi da je i Građanski preokret uputio takvo mišljenje, u kome se konstatuje da Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj grubo krši zakon.

Građanski preokret je ocenio da će fabrika automobilskih guma Linglong ugroziti Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, zemljište, vodu i vazduh u širem području, i zdravlje ljudi.

Ta nevladina organizacija zahtevala je da se poštuje Arhuska konvencija UN, čiji je Srbija potpisnik, a zatražen je i momentalni prestanak svih građevinskih radova Linglonga, i da Gradska uprava Zrenjanina odlučuje po propisima i savesti, a ne po političkim diktatima.

Kompanija Linglong počela je izgradnju fabrike u industrijskoj zoni u Zrenjaninu, a kako je najavljeno u toku ove godine planira da zaposli oko 200 radnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare