Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je odluku Višeg javnog tužilaštva da će preduzeti sve mere da se otkriju i procesuiraju sva lica koja su se tokom Evroprajda nasilno ponašala i verbalno i fizički napale novinare koji su izveštavali, istakavši da očekuje da budu sankcionisani svi napadači na novinare.

Udruženje je postavlilo i pitanje zašto su baš pojedini policajci ometali novinara u radu, iako je Više javno tužilaštvo, par sati uoči okupljanja, dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

Uprkos tome, NUNS je zahvalio ostalim policajcima, što su u teškim okolnostima brzo reagovali, često i sami bili izloženi gnevu protestanata i uglavnom omogućili da novinari obavljaju svoj posao.

U saopštenju, NUNS je podsetio da je raščinjeni monah Antonije pogodio flašom u stomak snimatelja N1, da su pripadnici Policijske brigade Beograda, bez ikakvog obrazloženja, zaustavili i maltretirali novinara FoNeta Davora Lukača, iako im se uredno predstavio, samo zato što je na javnom mestu, ispred zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posmatrao kako privode i pretresaju maloletnike.

Novinarske ekipe N1 i Tanjuga napadnute su kod Hrama Svetog Save prilikom snimanja okupljanja. Ekipi N1 je prećeno, a novinaru Petru Gajiću je i oduzet mobilni telefon, koji mu je potom vraćen. Nakon što je pozvao policijsku stanicu, pojavili su se policajci u civilu. Ekipi Tanjuga verbalno je pretila grupa momaka sa kapuljačama, zahtevajući da prekinu da snimaju, a policija tada nije reagovala.

Prilikom sukoba sa policijom demonstranti su bacali i flašu na novinarku portala Nova.rs, koja je, na sreću, ostala nepovređena.

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever izjavila je za sajt NUNS da je jučerašnja Parada ponosa još jednom pokazala da su novinari danas postali mete.

„Jučerašnji događaj još jednom je pokazao da je potrebno izgraditi snažan mehanizam zaštite novinara, koji će biti obavezujući i za nadležne institucije, poput policije i tužiteljstva, ali i za poslodavce, koji novinarima moraju osigurati sigurnosu opremu, edukaciju i podršku unutar medijske kuće“, istakla je Sever.

Udruženje je ukazalo da je uoči subotnjih okupljanja prosledilo dopis Ministarstvu unutrašnjh poslova i Direkciji policije, u kome se pozivaju da „obrate pažnju, pruže podršku i, ukoliko to bude neophodno, zaštite novinare koji će u subotu izveštavati“.

U dopisu, NUNS je naveo da se novinarima, u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, omogući pravo na kretanje, snimanje i rad, uprkos zabrani okupljanja građana, a u cilju pravovremenog i istinitog informisanja svih građana o događajima u Beogradu.

Bonus video: Brnabić : Ponosna sam što je sve prošlo bez incidenta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar