Foto: Shutterstock

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) raspisalo je konkurs za drugu po redu regionalnu novinarsku nagradu "Gordana Suša" za televizijsko novinarstvo. Dobitnik ove nagrade za 2022. godinu bio je Hrvoje Krešić, novinar televizije Nova TV iz Zagreba.

„Novinarska nagrada ‘Gordana Suša‘ osnovana je sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki i da podrži ideje za koje se ona borila tokom cele karijere: profesionalni i fer odnos u izveštavanju, borba za medijske slobode i ljudska prava, tolerancija među svim nacionalnim i društvenim grupama, antiratni aktivizam i borba za profesionalne standarde i bezbednost novinara“, rekli su iz NUNS-a.

NUNS dodeljuje godišnju Nagradu „Gordana Suša“ novinarima sa prostora bivše Jugoslavije za: izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu; nezavisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo, u službi javnog interesa i slobode medija; novinarstvo koje predstavlja i uvažava interese i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet; razumevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru bivše Jugoslavije.

Pojedinci, redakcije, udruženja i neformalne grupe, kao i članovi žirija Nagrade „Gordana Suša“ mogu nominovati novinare za nagradu.

Novinari se ne mogu direktno prijaviti na konkurs, a rok za nominaciju je 12. januar 2024. godine.

Pročitajte još

Odluku o dodeli Nagrade „Gordana Suša“ doneće stručni žiri koji čine novinari i medijski stručnjaci iz regiona, a nagrada će biti dodeljena 2. februara 2024. godine.

Prijava se može poslati putem prijavnog formulara koji se nalazi na linku ili na imejl adresu: [email protected]

Gordana Suša novinarsku karijeru započela je na Drugom programu Radio Beograda, a zatim u Televiziji Beograd.

Početkom 1991. prelazi na Jutel, novoosnovanu televiziju tadašnje Savezne vlade, smeštenu u Sarajevu.

Nastavila je da radi u dnevnom listu „Borba“ i bila je među osnivačima dnevnog lista „Naša borba“.

Gordana Suša bila je i među osnivačima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, 1994. godine u Beogradu, a potom i predsednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine.

Gordana Suša preminula je 22. juna 2021. godine u Beogradu.

BONUS VIDEO Nagrada „Osvajanje slobode“ Bojana Savović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar