Maja Nikolić Foto: N1

Novinarka N1 Maja Nikolić dobitnica je godišnje nagrade za istraživačno novinarstvo "Dejan Anastasijević", koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Nikolić je nagradu dobila u kategoriji elektronskih medija, za dokumentarni film „Poslednja počast“, u okviru dokumentarnog serijala „Ispod površine“.

„Poslednja počast“ bavi se pogibijom starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića tokom probe vojne vežbe “Munjeviti udar”, 24. juna 2021. na Pešteru. Tvrdnjom da mu je tokom vežbe „iznenada pozlilo“, Ministarstvo odbrane navelo je javnost da pomisli da je reč o prirodnoj smrti vojnika, ali obdukcioni nalaz do kog je N1 došao pokazuje da je smrt vodnika Stojkovića nasilna i da se ugušio udisanjem toksičnih gasova.

Nagrađeni film možete pogledati ovde:

Nagradu u kategoriji stampanih medija dobili su Nemanja Rujević, Ingrid Gerkama, Natali Bertrams i Tristen Tejlor za tekst „Papagaji vredni kao kokain“ o krijumčarenju egzotičnih ptica, koji je objavio beogradski nedeljnik Vreme.

Godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ 18. godinu za redom dodelilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, uz podršku Ambasade SAD.

Nagrade se svake godine dodeljuju za istraživačke novinarske radove u tri kategorije: elektronski mediji (TV i radio), onlajn mediji i štampani mediji, i to za teme koje su od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom. Ove godine na konkurs je prijavljeno 45 novinarskih radova.

***

BONUS VIDEO: Bratislav Gašić se ponovo sukobio sa novinarkama u skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar