Foto: Shutterstock

Draško Knežević, taksista, sprečio je jednu devojku da skoči sa Mosta slobode u Novom Sadu. Kako je ispričao, on je oko tri sata ujutru, kada je vozio stranku u Sremsku Kamenicu, u daljini uočio da neko stoji na mostu, ali mu se učinilo da ta osoba samo gleda u vodu.

Međutim, kada se dovezao bliže, shvatio je da je devojka već jednom nogom prekoračila ogradu mosta, u tom momentu, on joj je prošao pored nje, ali se potom u rikverc vratio ka njoj.

Knežević, koji je inače bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, znao je kako se u ovakvim situacijama postupa i pozvao je policiju.

„Sve vreme mi je govorila da idem“

„Kada sam otvorio vrata počeo sam da pričam sa njom, pitao zbog čega je tako kasno napolju i da li joj treba prevoz do kuće, a ona je meni sve vreme govorila da idem, na šta sam joj rekao da neću otići“, objasnio je za portal 021.rs.

Kako je Knežević dalje objasnio, u ovakvim situacijama bitno je da se sa osobom ne razgovara o samoj situaciji, već da se priča o nečemu što bi im skrenulo pažnju od problema zbog kog se nalaze tu.

Tokom razgovora, kako kaže, primetio je da se devojka opušta i da kreće sa njim da komunicira, što mu je bio dobar znak. Potom ju je upitao da li želi sa njim da zapali po jednu cigaretu, na šta je ona pristala.

„Ja sam uzeo cigare iz automobila i prišao joj, ali sam došao do male ograde, nikako nisam prelazio preko, do te visoke ograde kako od straha ona ne bi skočila, tu su uvek u pitanju sekunde. Potom se sama vratila na drugu stranu i mi smo zajedno zapalili cigaretu i nastavili razgovor“, kaže on za „021.rs“.

Nakon desetak minuta se pojavila i patrola policije koja je uzela izjavu od Kneževića, nakon čega je on nastavio stranku da vozi u Sremsku Kamenicu. Vožnju joj nije naplatio.

Ističe da je zahvalan i svojim kolegama koji su mu pomogli, a koji su bili zabrinuti i za njega.

KAKO POTRAŽITI POMOĆ

Ako nisi siguran kome da se obratiš za pomoć, a osećaš da ti je potrebna, za početak, imaj na umu da je tvoj lekar opšte prakse u mogućnosti da te uputi stručnjaku za mentalno zdravlje i konsultovanje s njim je prvi korak ka lečenju. Ipak, ukoliko iz nekog razloga ne možeš tim putem, u nastavku su navedena mesta i ljudi koji te mogu uputiti ili koji pružaju dijagnostičke i terapijske usluge za depresiju.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Telefon: 011/7777000

PRVA POMOĆ

Psihocentrala

Crnogorska 2/16, Savski Venac, Beograd

Telefon: 064 2288885

Email: [email protected]

Centar Srce

Telefon: 0800-300-303

Email: [email protected].

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević

Višegradska 26, Beograd

Centrala 011/3636400

Institut za mentalno zdravlje

Palmotićeva 37, Beograd; telefon: 011/3307 500

***

BONUS VIDEO – Heroj Nenad koji je spasio ženu od nasilnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar