Pucnjava u Obrenovcu
Ilustracija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ekipe novosadske Hitne pomoći imale su mnogo posla ove godine - ukupno 33.487 urgentnih intervencija, 23.927 ambulantnih pacijenata, a među njima 10.542 dece pregledane u pedijatrijskoj ambulanti, prenosi danas portal 021.rs.

To sve ukupno znači da je pomoć od lekarskih ekipa dobilo oko 56.000 pacijenata u Novom Sadu i u Sremskim Karlovcima, koje pokriva Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, rekao je portparol novosadske Hitne pomoći dr Zoran Krulj za 021.rs.

Ove godine se u sanitetima Hitne pomoći rodilo i 17 beba.

Broj 194 pozvan je 141.985 puta, kaže dr Krulj i dodaje da je posao dežurnih operatera da, u skladu sa potrebama građana, upute ekipe na teren i daju savete.

Najviše posla je bilo tokom leta, gde je skoro polovina svih intervencija bila na javnim mestima i uglavnom kod mlađe populacije.

Razlog su bile izuzetno visoke temperature ili traume u saobraćaju poput povreda.

On je rekao da je tokom 2022. godine bilo ukupno 1.463 nezgoda i u njih je 1.593 građana povređeno, zbrinuto na licu mesta i, u slučaju nužde, prevezeno na dalju dijagnostiku.

„Evidentirali smo 874 akcidentalnih stanja, situacije akutnih alkoholisanosti, intoksikacije lekovima, kolapse stanja, spontane padove, sunčanice i pokušaje suicida, gde smo često morali da sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa vatrogasnom službom – bilo je nešto veći broj požara i saobraćajnih trauma ove godine, gde je nažalost dosta mladih izgubilo život“, naglasio je dr Krulj.

Hitna pomoć je doživela i neke inovacije u radu, što je značilo dodatne obuke za sve zaposlene i prilagođavanje novonastalim okolnostima, poput promena koje je kovid uneo u svakodnevno funkcionisanje.

Tako su vakcine protiv kovida pacijentima davane i u upravnoj zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, mnogi pacijenti su pomoću brzih testova odmah testirani na kovid, a mnogi su i prevezeni u kovid bolnicu, respiratorni centar, na infektivnu kliniku ili na institute u Sremskoj Kamenici.

Krulj je rekao da su prevozili i pacijente kojima je neophodna hemodijaliza zbog osnovne bolesti, odnosno problema sa bubrezima.

„Transportni sektor u okviru Zavoda je u ovoj godini prevezao 17.644 pacijenata, dok se svakodnevno, na osnovu prioriteta dijalize, oko 150 pacijenata u tri smene transportuje u ukupno četiri dijalizna centra. Osim toga, Zavod je obavljao i interkliničke transporte, kao i prevoze između gradova za sve naše osiguranike, a bilo je i međunarodnih transporta sa organizovanim timovima koji su pacijente transportovali do kuća ili do referentnih ustanova“, rekao je dr Krulj.

Ekipe sanitetskog transporta prešle su ove godine čak 713.748 kilometara, urgentne ekipe 439.952 kilometara, što je više od milion pređenih kilometara tokom cele godine.

***

BONUS VIDEO – Prijatelj Rus joj je umirao, a Hitna pomoć u Čačku je odbila da dođe, obrazloženje je skandal

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar