Novi Sad podrška građanima Ukrajine Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Stotinak građana Novog Sada i gostiju napravilo je danas "Živi lanac jedinstva" kao podršku građanima Ukrajine u odbrani od agresije Ruske Federacije.

Stojali su u krugu držeći se za ruke kod spomenika ukrajinskom političaru, pesniku i slikaru Tarasu Ševčenku, a mnogi su bili ;ogrnuti zastavama Ukrajine.“Ukrajina je ujedinjena, zajedno smo nezaustavivi! Slava Ukrajini – slava herojima!“, poručio je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

Ukrajinska zajednica i Ambasada Ukrajine organizovali su skup povodom Dana ujedinjenja Ukrajine iz 1919. godine, u znak sećanja na 22. januar 1919. godine, kada je u Kijevu svečano proglašen Akt Ujedinjenja Narodne Republike i Zapadno-Ukrajinske Narodne Republike – dveju mladih ukrajinskih država, nastalih posle raspada Ruske i Austrougarske imperije tokom Prvog svetskog rata.

„I posle 104 godine opet smo izloženi agresiji našeg suseda, Rusije. Hvala bogu što svi naši susedi, gotovo sve evropske zemlje, podržavaju našu nezavinost i pomažu nam da se odbranimo od agresije!“, kazao je Tolkač.

On je zahvalio svim građanima Srbije koji podržavaju Ukrajinu, kao i Vladi Srbije koja je pružila gostoprimstvo izbeglicama iz te zemlje.

Građani su položili cveće i vence na spomenik Tarasu Ševčenku.

Današnji skup je podržala i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

„Najmanje što možemo da učinimo, jeste da im pružimo podršku zbog stradanja kojima su njihovi sunarodnici izloženi zbog ruske agresije“, naveli su predstavnici Građanske Vojvodine.

Dodali su da na taj način žele da pokažu i da se ne mire sa dominantnim proruskim narativima na političkoj i javnoj sceni u Srbiji.

Pored predstavnika Ambasade Ukrajine u Srbiji, ukrajinske zajednice iz Vojvodine, skupu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović.

Spomenik Tarasu Ševčenku otkrili su u februaru 2021. godine tadašnji gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, i tadašnji ambasador Ukrajine u Srbiji, Oleksandar Aleksandrovič.

Spomenik je poklon prijateljskog grada Lavova, a delo je istaknutog ukrajinskog vajara Volodimira Cisarika.

„Ovo je lep dan za Novi Sad koji sada ima još jedan spomenik na kulturnoj mapi, a predstavlja potvrdu slovenskog prijateljstva“, kazao je tada Miloš Vučević.

***

BONUS VIDEO: Protest u Beogradu povodom 10 meseci ruskog rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar