Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Novo žarište koronavirusa preko noći postao je Bor sa 32 registovana slučaja, pošto je u tom gradu, koji je do juče imao šest potvrđenih slučajeva, otkriveno 26 novoobolelih. Kako nezvanično saznaje Nova.rs, od ukupno 26 novozaraženih 19 osoba su pripadnici borske policije.

„Povećan je obim testiranja, iako smo i do sada vršili redovno testiranje na određenom broju pacijenata srazmerno dijagnostikovanom stanju“ kaže Slađana Ristić, direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

U Zavodu za javno zdravlje, kako navodi njihova direktorka, nemaju podatke o tome gde su zaposleni novozaraženi, kao ni ostale testirane osobe.

„Svakodnevno povećavamo broj testiranih na području Zaječarskog i Borskog okruga i podatke dostavljamo opštinskim Štabovima za vanredno stanje“ navodi dr Ristić.

Ni nakon nekoliko pokušaja nismo uspeli da dobijemo zvaničnu informaciju Policijske uprave Bor o broju zaraženih među zaposlenima,  kao i o broju onih koji su u samoizolaciji.

„U izolaciji je veći broj kolega, kao i ja, ali ne znam tačno koliko. Niko od nas nije dobio informacije o ostalima, ali ni o tome kako se sada odvija rad službenika, verujem da im nije lako. Svi čekamo uputstva Zavoda za javno zdravlje i nadležnih epidemiologa o statusu svih nas koji smo u izolaciji“ kaže naš sagovornik.

Komandant Štaba za vanredne situacije u Boru Aleksandar Milikić navodi da su svi zaraženi po uputstvu Ministarstva zdravlja upućeni u Niš na dalje lečenje.

„Očekujemo rezultate još 29 testova koji su urađeni u toku jučerašnjeg dana. Danas je testirano oko 40 ljudi“ dodaje on.

Kako navodi, do sada su preduzimane sve mere kako bi se sprečilo širenje broja zaraženih.

„Od početka pandemije po četiri puta dezinfikovali smo svih 950 zgrada kao i sva sela. Obavezno je korišćenje zaštite na javnim mestima. Testiramo u svim ustanovama i institucijama, pa pozivam sve ljude da budu oprezni s kim dolaze u kontakt“ kaže Milikić.

Na području Borskog okruga, sem Bora gde su 32 osobe zaražene, u Negotinu su registovana dva i u Kladovo jedan slučaj zaraženih koronavirusom, dok je na području Zaječarskog okruga u Zaječaru  potvrđeno 28 slučajeva, u Knjaževcu četiri, Sokobanji dva i  u Boljevcu jedan slučaj zaraze koronavirusom.