U novinama “Nova” u sredu pročitajte: Objavljen dokument kojim se predviđa formirnje zajednice za Srbe na Kosovu.; Vlast povlađuje Rusiji i radi protiv interesa države. Pogledajte i dokaz da je potporni zid na autoputu kroz Grdeličku klisuru ipak napukao.

Srbija ne samo što nije uvela sankcije Rusiji, već sada i u Ujedinjenim nacijama ne glasa protiv interesa Moskve. Ruska državna televizija Raša tudej uskoro otvara predstavništvo u Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić se ovih dana sastaje i sa nižerangiranim ruskim zvaničnikom i poručuje da se rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom. Sagovornici “Nove” navode da Srbija ne samo da naginje ka Rusiji, već da nikad nije ni prestala, i ističu da srpska vlast nepotrebno slabi naš imidž u Evropi.

Šta o svemu tome misli Jelica Kurjak, bivša ambasadorka Srbije u Moskvi, kao i Branka Latinović, diplomata i bivša ambasadorka u OEBS-u, čitajte u „Novoj“.

Međunarodni pravni eksperti tvrde da su pronašli način kojim bi Zajednica srpskih opština (ZSO) mogla da bude implementirana u važeći kosovski ustav. Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti više puta isticao da ustav Kosova ne toleriše udruživanje na etničkoj osnovi, pomenuti predlog omogućava udruživanje opština kao takvih, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

U tekstu „Potporni zid, ipak, napukao“, saznajte šta kažu građevinci o pukotinama na zidu puta koji nas je koštao 350 miliona evra.

Građevinski inženjer Danijel Gašić na osnovu videa zaključio je da su popustili vertikalni armirano-betonski serklaži koji nose betonska platna potpornog zida, što pokazuje da je došlo do loma tog dela konstrukcije, i ugrožavanja statičke stabilnosti samog zida. Dimenzije loma, prema snimku i fotografijama sa lica mesta, prevazilaze dozvoljeni nivo pukotina/naprslina prema teoriji armirano-betonskih konstrukcija, tako da je hitna intervencija i statička provera nosivosti konstrukcije u tom delu neophodna.

„Nova“ donosi i intervju sa rediteljem Đorđem Kadijevićem povodom dokuzmentarca „Film davne budućnosti“, autora Darka Bajića. Kadijević je uz kolege Zdravka Šotru, Mišu Radivojevića i Boru Draškovića, i ispredao priče o svojim filmskim iskustvima.

Ono najgore što nismo ni znali da je u nama, izbilo je na površinu. Situacija u celom regionu nekadašnje jugoslovenske zajednice sažima se u jednu reč – jad, kaže za „Novu“ reditelj i likovni kritičar Đorđe Kadijević.

Na sportskim stranama, „Nova“ prenosi i dešavanja sa konferencije Zvezdana Terzića, direktora Crvene zvezde: Bjeković bio loš za Partizan, a sad je dobar za FSS

– Ne mogu nikad lični nesporazumi i lične nesuglasice da budu iznad interesa reprezentacije. Mi možemo da se ne slažemo i imamo nesuglasice mnoge, ali tu je podrška reprezentaciji nesporna – rekao je Terzić.

Pronađite svoj primerak novina „Nova“.

Bonus video: Zašto protestuju građani na minimalcu