U novinama “Nova”, u ponedeljak, pročitajte: Kako vlast planira da na dnevni red opet stavi Rio Tinto; Predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić u intervjuu poručuje: Nisam siguran da ćemo proći bez restrikcija struje. Saznajte i nove detalje francusko-nemačkog predloga za dijalog Beograda i Prištine.

U naslovnom tekstu „Vučić pred izborom ili Kosovo ili EU“, „Nova“ otkriva nove detalje o predlozima dve najače članice EU za pitanje Ksoova i Metohije.

Srbija nema izbora – ili će postići konačni sporazum sa Prištinom ili će i formalno odustati od članstva u Evropskoj uniji. To proizilazi iz teksta koji je uz detalje sporazuma Srbije i Kosova objavio “Albanian Post”. U ovom dokumentu ne pominje se članstvo Kosova u UN, ali se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija, što su navodno međunarodni zvaničnici spremni da izmene. Potpisivanjem tog sporazuma Srbija bi prihvatila postojanje Kosova i tretirala ga kao zasebnu pravnu realnost.

Stanje u EPS, Srebijagasu i uopšte energentima bio je opet povod za intervju sa Zoranom Drakulkićem.

„Dolazi vreme kada moramo da budemo solidarni i da struju trošimo na najracionalniji način. Ove zime, neće biti u pitanju samo cena uvozne struje, koja će biti, u pojedinim trenucima, ogromna, već i da li će biti struje na tržištu. Neka nam je bog u pomoći, ali nisam siguran da li ćemo proći bez restrikcija“, kaže u intervjuu za „Novu“ predsednik poslovnog kluba „Privrednik“ Zoran Drakulić, koji je bio jedan od ljudi koji je podržao osnivane pokreta „SRCE“.

Prvi korak vlasti kojim će vratiti u igru projekat „Jadar“: Većina u Skupštini odbijaju peticiju o litijumu i otvara varata Rio Tintu

Narodna inicijativa , koju je potpisalo više od 38.000 građana uskoro će biti u zakonskoj proceduri, ali će predlog najverovatnije biti odbijen. To su saznanja Nova.rs, koja potvrđuju i izjave najviših funkcionera SNS koji su protiv odluke da se trajno zatvore vrata esksploataciji bora i litijuma.

U rubrici EKO pištaljka tema je zagađenje vazduha.

Prestonica nije jedini grad u Srbiji čiji se stanovnici guše u smogu: U Valjevu, Smederevu i Novom Pazaru vazduh je otrovniji nego u Beogradu

Crnoj trojki mogu se pridodati još i Paraćin i Leskovac, a njihovi žitelji saglasni su da – nikada nije bilo gore.

Nataša Urban kroz film „Pomračenje“ priča o genocidu: Jedan rat se koristi da bi se stvarali uslovi za sledeći

Zataškavanje i ćutanje o zločinima se neguje jer se tako stvara plodno tlo za dalje sukobe. Te frustracije kuljaju u nama, ne ispoljavamo ih i lako se dođe do pucanja, upozorava rediteljka.

„Nova“ donosi i intervju sa trans-pevačicom iz „Zvezda Granda“

Alina Juhart iz Maribora: Nije moj život bio lak, živim svoj život, hodam po svetu i širim ljubav. Ako neko može tome da se suprotstavlja i u tome da vidi nešto loše, to nije do mene. Ja prosto želim da živim svoj život normalno, da širim pozitivnu energiju, da nikome ne štetim.

Pronađite svoj primerak nbovina „Nova“.

Bonus video: Eksplozija u Istanbulu