Novih 65 miliona evra za dgitalizaciju škola

Društvo 28. sep. 202017:14
Podeli:
Foto:EPA-EFE/TINO ROMANO

Potpisivanje novog finansijskog ugovora za digitalizaciju i uvođenje brzog interneta u osnovne i srednje škole u Srbiji može se očekivati odmah posle formiranja Vlade Srbije, rekla je Dubravka Negre, šefica Regionalnog predstavništva za države Zapadnog Balkana Evropske investicione banke (EIB) koja će obezbediti 65 miliona evra za tu namenu.

„Realizovaće se za treniranje, obuku nastavnika, da koriste elektronsku opremu kada bude instalirana u škole, odnosno da se omogući internet u svim školama i pristup iz velikog broja učionica. Radi se o pametnim tablama, tabletima, kompjuterima i IT softverskoj opremi koja treba da se instalira u škole da bi deca mogla efikasnije da koriste modernu tehnologiju u obrazovanju“, rekla je Negreova.

Dodala je da se značaj obrazovanja uz uključenje moderne tehnologije pokazao posebno tokom pandemije korona virusa.

Kada je počela pandemija, EIB je pripremio paket podrške novim investicionim projektima u regionu Zapadnog Balkana u vrednosti od 1,7 milijardi era što je pre svega bilo usmereno na zdravstveni sektor.

„Ta podrška je i za finansijski sektor, pre svega da bi se stavila na raspolaganje sredstva malim i srednjim preduzećima, za likvidnost, obrtna sredstva, za investicije ako za njih imaju potrebe. Za sve ono što je neophodno da bi se privreda oporavila“, rekla je Dubravka Negre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar