Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde iz Niša Jelena Milošević najavila je da će pokrenuti postupak pred Agencijom za sprečavanje korupcije protiv direktorke Predškolske ustanove „Pčelica“ Svetlane Mitić zbog toga što je, kako ističe, za privatno putovanje u Ohrid u vreme uskršnjih praznika, koristila službenu „škodu oktaviju“.

Milošević je kazala da je luksuzni službeni automobil „Pčelice“ za četiri dana dva puta odlazio do Ohrida i pri tom prešao skoro 1.600 kilometara.

„Imam pouzdane informacije da je direktorka „Pčelice“ najpre 22. aprila ove godine „škodom“ otputovala za Ohrid, pa se to vozilo vratilo za Niš. Potom je 26. aprila isto vozilo ponovo otišlo za Ohrid da bi direktorku vratilo u Niš“, izjavila je Milošević.

Prema njenim rečima, vozilom nije upravljao službeni vozač „Pčelice“, već član Upravnog odbora te ustanove, inače ložač.

„Putovala je u neradne dane tokom uskršnjih praznika, kada se ne održavaju nikakvi seminari. To znači da je ‘Pčelica’ platila gorivo, putarinu i „zelenu kartu“ za privatno putovanje direktorke. Za plaćanje putarine koristila je uređaj ENP za elektronsku naplatu putarine koji pripada drugom službenom vozilu „Pčelice“ – „pežou“. Zelena karta koja je potrebna za putovanje u Severnu Makedoniju „Pčelica“ je fakuturisala za „škodu“ kojom je direktorka putovala, istakla je Milošević.

Ona je kazala da, prema informacijama koje ima, svako korišćenje službenog vozila za put u inostranstvo mora da odobri Upravni odbor ustanove, pa se postavlja pitanje da li je direktorka “Pčelice” imala takvo odobrenje. Pitanje je, takođe, dodala je, da li je direktorka imala putni nalog za putovanje u Ohrid, koji treba da potpiše predsednik UO.

Milošević je kazala da je spisak afera u „Pčelici“, od kako je na čelo te ustanove postavljena Svetlana Mitić dugačak toliko da bi mogao da se napiše „roman“.

„U kuhinji Predškolske ustanove „Pčelica“ u Nišu nedavno je „eksplodirao“ puding koji se kuvao u kazanu i razleteo se po zidovima i plafonu, zbog čega je morala da interveniše i policija.

Osnovni sud u Nišu je takođe nedavno prvostepenom presudom poništio konkurs za prijem 75 vaspitača u „Pčelici“ koji je završen marta prošle godine. Prethodno je tu ustanovu potresla afera „plazma keks“ pošto je donacija tri tone keksa primljena bez odgovarajuće prateće dokumentacije, a potom je toliko dugo čuvana u magacinu, da je jednom broju pakovanja istekao rok“, podsetila je Milošević.

Kako je kazala, nije iznanađena novom „aferom“ u „Pčelici“ a po njenom mišljenju sve te loše stvari dešavaju se zbog lošeg rukovođenja:

„Protiv “Pčelice” se vodi oko 80 sudskih postupaka, uglavnom su ih pokrenuli zaposleni koji su ili dobili otkaze nezakonito ili su se protiv njih vodili neosnovani disciplinski postupci. Protiv direktorke “Pčelice” Svetlane Mitić postoje dve krivične prijave u niškom Tužilaštvu zbog nenamenskog trošenja novca“, kazala je Milošević.

Ona je podsetila da „Pčelica“ brine o preko 6.500 mališana i zapitala se šta treba da se dogodi da bi oni koji su direktorku postavili na to mesto reagovali.

„Nedopustivo je da “Pčelica” ostane u rukama aktuelne direktorke. Na čelo ovakve ustanove mora da dođe stručna osoba koja će umeti da vodi računa i o zaposlenima i o našim mališanima“, istakla je Milošević.

Direktorka „Pčelice“ Svetlana Mitić za sada nije odgovrila na pitanja portala Nova.rs da li je od 22. do 26. aprila putovala službenim vozilom „škoda oktavia“ do Ohrida, da je vozilom upravljao član UO „Pčelice“ i da li je „Pčelica“ platila troškove puta do tog turističkog centra Severne Makedonije.

Kako bismo proverili navode, Nova.rs je kontaktirala vrtić „Pčelica“, dobili smo kratak odgovor u samo jednoj rečenici, bez ikakvih preciznijih objašnjenja: „Navodi iz Vasih pitanja nisu istiniti“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare