Novi Sad porodici umrlog od korone naplatio limeni sanduk

Društvo 28. apr. 202014:20
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Porodici jednog od nedavno preminulog pacijenta koji je umro od posledica korone, JKP “Lisje” naplatilo je dodatnih 15.485 dinara za limeni sanduk u kom se zaraženi pacijenti moraju sahraniti.

Mada su brojne lokalne samouprave veći deo troškova sanduka za preminule od koronavirusa preuzele na sebe, u Novom Sadu to nije slučaj.

Kako je za Radio 021 rekla članica porodice jednog od preminulih, limeni sanduk je naplaćen 15.485 dinara

„Telo je iz Instituta za sudsku medicinu, gde je bio nakon što je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine, spakovano u crnu vreću, potom u limeni sanduk i onda u drveni sanduk i sahranjen je na novosadskom groblju. Razumemo da je ovo zarazna bolest i da preminulog nismo mogli da vidimo, a i deo porodice je bio ili je i dalje u izolaciji, ali nas je iznenadilo kada smo videli račun. Nije problem da se plati sahrana i troškovi, ali da nam limeni sanduk naplate 15.485 dinara je neprimereno. Nismo mi to tražili i mislim da ni druge porodice to nisu tražile nego nam je država nametnula. Ima ljudi koji verovatno nemaju novca ni za osnovnu sahranu, pa kako tek ovo da plate“, rekla je ona za Radio 021 .

Ona navodi da bi pojedinci u vlasti morali da se u ovom trenutku drugačije ponašaju, a ne da ostvaruju ekstra zaradu na limenim sanducima u
kojima se sahranjuju preminuli od Covida-19.

Limeni sanduci u slučaju zaraznih bolesti jesu obaveza koju propisuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nova.rs, kao i Radio 021 su uputili pitanja Gradu da li će barem sugerisati svom javnom preduzeću da prestanu sa ovom praksom, ali odgovore nismo dobili.

Komentari

Vaš komentar