Novi protest na Starici: Aktivisti uspeli privremeno da spreče radove Ziđina

Društvo 26. jun 202213:53
Podeli:
Foto: N1/Aktivisti

Odbornica u Skupštini opštini Majdanpek Irena Barbulović kaže za portal N1 da su aktivisti juče uspeli da spreče radove na osmom grebenu planine Starice koje je pokušala da sprovede kompanija Ziđin. Ona dodaje da je glavni njihov zahtev da im se kaže koje su granice rudnika, da li je oblast na Starici na kojoj Ziđin radi prodata toj kineskoj kompaniji i da li imaju sve dozvole. Navodi da su se obraćali ministarstvu, lokalnoj samoupravi, vladi, ali ni od koga nisu dobili nikakav odgovor.

„Jučerašnji protest je prošao mirno, nije bilo nikakvih sukoba, preko 20 aktivista je bilo na planini Starici, u našem kampu na sedmom grebenu planine. Kineska kompanija Ziđin je poslala još prekjuče tešku mehanizaciju, znači ponovo je počela sa radovima na tom osmom grebenu, što smo mi sprečili tako što smo izašli na greben, napravili blokadu, malo smo i šetali, ali smo ih blokirali pa su kamioni stali. U prvom mahu su pozvali MUP, dva sata se čekalo da stignu, sve to vreme su kamioni stajali. Kada su došli pripadnici MUP legitimisali su nas, uzeli nam izjave, mi smo tražili da nam kažu koje su granice rudnika, pitali smo ih zašto ne smemo da budemo ovde, nema nikakvih obeležja da je tu rudnik, policija nije odgovorila, kazali su da ne znaju“, priča Barbulović za N1.

Dodaje i da su aktivisti tražili od policije da legitimiše i vozače Ziđina, „da vidimo njihove putne naloge, oni su kazali da nemaju to pravo da rade“.

"Pitali smo ih zašto su tu, oni su rekli da su tu po prijavi Ziđina da smo ih gađali kamenjem. Dali smo svi izjave da to nije istina, a to su potvrdili i radnici obezbeđenja Ziđina - da se ništa nije desilo", kaže odbornica iz udruženja građana Ne dam.

Navodi i da je pauza u radovima trajala oko četiri, četiri i po sata, a onda su "popodne ponovo dovukli mehanizaciju, ali su došli i određeni pripadnici Ziđina, kineski radnici, jedan od njih tečno govori srpski, nisu nam se predstavili, ali mislim da nisu direktori, ali jesu rukovodioci".

"Sami su zaustavili mehanizaciju, vrlo lepo smo s njima razgovarali, rekli su da imaju dozvolu, tražili smo papire, ali smo rekli da to prevashodno tražimo od naših vlasti da nam daju objašnjenje, jer smatramo da je ovo vlasništvo Republike Srbije i da oni ne smeju da budu tamo. I oni su se čudili da nam niko ništa nije rekao", kaže Barbulović.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Građani Majdanpeka ogorčeni i besni zbog miniranja brda iznad grada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar