Foto: Novi Optimizam/Promo

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokrata "Odbranimo reke Stare planine" rekao je na tribini "Ekologija- Zeleno i crno" u Šapcu u organizovaciji Novog optimizma, da je potrebno da se pojavi novi "ekološki Karađorđe" koji će da povede pobunu protiv nagomilanih ekoloških problema koji postoje u Srbiji.

Jovanović je naglasio da građani moraju da naviknu da se bore za svoje zahteve i da ne smeju da prezaju od upotrebe svih sredstava kako bi ostvarili ciljeve, kao i da se Srbija nalazi pred ekološkim ustankom.

„Ako ministar Trivan ne želi da vas primi, vi ga sačekate na nekom skupu i on vas primi. Stvar je jednostavna. Svaki gradonačelnik ima obavezu da vas primi. Ne moramo valjda u našoj zemlji da dokazujemo da građani imaju prava da brinu o svojim problemima. Lično smatram da je potrebno da ustanu i struka i motika, jer su ovi nagomilani problemi postali stvar ljudskog dostojanstva i poštovanja“, rekao je Jovanović na tribini.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Novi Optimizam/Promo

Napomenuo je da se pobune građana vide širom zemlje i da je ona u Rakiti pravi primer toga.

„Ako je sve ovo naše, hajde da to branimo i čuvamo. Mi smo ispred inicijative ‘Odbranimo reke Stare planine’ za šest meseci obišli svaku kuću na Staroj planini, bili smo u svakom selu koje nestaje da kažemo građanima šta da očekuju u narednom periodu. Nije bitno koliko nas je, čak i kada nas je dvoje možemo da uradimo nešto“, zaključio je Jovanović.

Na tribini, pored Jovanovića, govornici su bili arhitekta Dragoljub Bakić, Nikola Kolja Krstić, osnivač pokreta „Tvrđava“, Irena Živković, aktivistkinja iz Bora, Dušan Kokot, predsednik pokreta „Građanski preokret“ iz Zrenjanina, Dragana Arsić, iz pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a. Moderator tribine bila je Bojana Selaković.

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je da je od izuzetnog značaja što građani imaju priliku da razgovaraju sa svojim gradonačelnikom, kao što je to slučaj večeras u Šapcu.

Dragoljub Bakić Foto: Novi Optimizam/Promo

„Zamislite u Beogradu da gradonačelnik sedi pored Save, kao mi ovde u Šapcu što sedimo i da razgovara o problemima građana. Pa u Beogradu ne možete ni da priđete Savi“, rekao je Bakić.

Nikola Kolja Krstić iz smederevskog pokreta „Tvrđava“ rekao je da je u tom gradu prvi put u istoriji vidljiv problem ekoloških izbeglica, budući da građani napuštaju grad u strahu za svoje zdravlje.

Nikola Kolja Krstić Foto: Novi Optimizam/Promo

„Svi su mogli da vide prašinu koja je bila svugde po Smederevu, za koju su rekli da je prašina od rude, iako i dalje ne znamo šta je uzrok. Svakako, ako je ruda uzrok toga, onda je to kancerogeno i prilično opasno. Imamo podatak da je u Smederevu i okolini bolest karcinoma povećana za čitavih 265%. Žalili smo se Savetu Evrope, ali ako to nije bude dovoljno, doći će i do radikalizacije“, zaključio je Krstić.

Dušan Kokot, osnivač Građanskog preokreta iz Zranjanina rekao je da grad već 20 godina ima problem sa vodom, a od skoro i sa kanalizacijom i rekom.

„Nama su generacije odrasle, a da nisu znale čemu služi slavina. Pored reka, imamo problem i sa otpadom koje firme skladište, pa izbacuju u kanalizaciju, zbog čega ceo grad smrdi. U našem gradu smrdi na više mesta, pa je zato i nastala parola „Nek smradovi odu“, rekao je Kokot.

Dušan Kokot Foto: Novi Optimizam/Promo

 

Pogledajte još:

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare