Dvoje aktivista koji su pokušali da spreče prolazak teške mehanizacije na Savski kej privela je policija, da bi ih nakon nepunih sat vremena pustila na slobodu, saznaje Nova.rs.

Na Savskom keju, u delu koji se nalazi u Bloku 45, od jutros je ponovo vanredna situacija. Lokalni aktivisti okupili su se da bi sprečili „dalje urušavanje nasipa“.

Foto:ZaNasKej

Naime, oni su pokušali da spreče da na kej dođe teško vozilo, koje je trebalo da učestvuje u uklanjanju splava. Aktivisti su smatrali da na taj način ta mehanizacija može da ošteti nasip.

Aktivista Janković: Sprečavali smo dizalicu od 55 tona ošteti kej 

Zdravko Janković iz udruženja „Za naš kej“ rekao je za N1 kaže da su aktivisti rešili da spreče „dalje urušavanje nasipa“ time što će blokirati izlazak na nasip. Oni kaže da su se okupili jutros, kada se pojavila „dizalica od 55 tona“ koja, prema njegovim rečima, mora da ima dozvolu Srbijavoda da bi izašla na nasip.

Janković tvrdi da su u razgovoru na terenu shvatili da „oni nemaju tu dozvolu“.

Foto:ZaNasKej

„Uprkos tome, izvođač radova je pozvao u pomoć policiju, policija je došla i, uprkos tome što nije zakonski dozvoljeno, naredila prolazak mašina“, rekao je Janković.

Kako je rečeno, zbog toga je policija privela dvoje aktivista. N1 je objavio da su privedeni Branislav Tomić i još jedan aktivista u policijsku stanicu na Bežanijskoj kosi, ali da su u međuvremenu pušteni.

Foto:ZaNasKej

„Kretanje teških vozila je zabranjeno nasipom po zakonu o vodama, i gradska uprava to mora da zna, ali odlučili su da pokušaju da to uklanjanje splava urade na nezakonit način u ugroze bezbednost nasipa“, rekao je Branislav Tomić iz udruženja „Za naš kej“ za N1.

Janković dodaje da će udruženje razmotriti kako će dalje delovati i ističe da oni nisu protiv uklanjanja splavova, već da se oduvek zalažu za to, ali da način na koji se to radi ugrožava kej.

BONUS VIDEO: Pušteni privedeni aktivisti koji su zaustavili tešku mehanizaciju na Savskom nasipu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar