Podeli
Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Obilne kišne i snežne padavine s početkom nedelje dovele su do izlivanja reka i novih poplava širom Kosova. Za sada je više kuća poplavljeno, od toga dve u selu Kuzmin u opštini Kosovo Polje i još nekoliko u regionu Peći, potvrdio je Nehat Koćinaj ispred Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, prenosi KosovaPress.

Koćinaj je precizirao da su u Kuzminu dve stambene kuće poplavljene sinoć, a da je još nekoliko poplavljeno u selu Drsnik u regionu Peći.

Navodi da je situacija za sada u drugim regionima pod kontrolom, ali i dodaje da je uočen obrazac u rastu nivoa reka širom Kosova.

“Do danas, dan za danom, nivoi u nekim od glavnih reka na Kosovu porasli su do maksimalnih kvota, a dok su neke od njih u različitim segmentima izašle i izazvale lokalne poplave. Popodne trendovi i nivoi opadaju. Nastaviće se ovako u narednim danima“, poručio je Koćnaj, prenosi Kossev.

Sa početkom ove nedelje na Kosovu je došlo do novih poplava u selima opština Podujevo, Mališevo i Đakovica. Kako je juče potvrđeno za naš portal sa terena, situacija se u poslednjim danima pogoršala i u pojedinim mestima u srpskim sredinama među kojima je i selo Kuzmin.

Usled izlivanja reke Drenice ponovo je preplavila put koji vodi ka ovom selu, dok se takođe izlila i Sitnica.

U Prilužju su meštani na oprezu, posebno za reku Lab koja je već nadošla, ali koja je, kako je sinoć potvrđeno za naš portal, pod kontrolom.

Kako je danas javio RTV Kim, desetak domaćinstava u Ugljaru poplavljeno je usled nerešavanja dugogodišnjeg problema sa ispusnim kanalima iz kojih se sliva voda u dvorišta meštana.

Primetan je i povećan vodostaj Ibra, koji se izlio iz svog korita i poplavio neke delove poljoprivrednih imanja u selu Kajkovo u Leposaviću.

I dok su građani Kosova na udaru novih, poplave koje su početkom godine zahvatile veći deo Kosova, pričinile su ogromnu materijalnu štetu.

Prema grubim procenama Odbora za zajednice u Gračanici, pričinjena šteta privrednim subjektima i domaćinstvima na teritoriji samo ove opštine je blizu 2,5 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar