Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Vlada je danas propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti Kovid- 19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija. Podsetimo, vanredna situacija je proglašena u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju, dok su kao žarišta označeni Beograd, Kraljevo, Užice i Valjevo.

„Kako bi se  zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim  lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije  moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija“, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, ograničen je rad  ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova.

„Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera. U obrazovnim ustanovama biće odložena  okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica). Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa, velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane“, ističe se u saopštenju.

Članovi vlade doneli su  dluku da se obezbedi 200 miliona dinara za građane čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava u junu ove godine. Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ova sredstva biće distribuirana u vidu besplatne pomoći.

„Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da Savezu za  inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest Kovid-19. Vlada je odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na Kovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti“, ističu u Vladi Srbije.

Podsetimo, vanredna situacija je proglašena u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju, dok su kao žarišta označeni Beograd, Kraljevo, Užice i Valjevo.

U Kragujevcu su zabranjena okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Na području grada Beograda od juče je obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima – trćnim centrima, restoranima, noćnim barovima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra, odlučio je Krizni štab.

Od posledica koronavirusa u Srbiji su u poslednja 24 časa preminule su četiri osobe, a registrovano je 272 novozaraženih, pokazuju zvanični podaci. Do sada je od koronavirusa u Srbiji zvanično preminulo 281 osoba. Na respiratorima se nalazi 73 pacijenata, što je 31 više nego dan pre.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare