Foto: EPA-EFE/NICOLA FOSSELLA

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da je u okviru pripremljenih izmene Zakona o zašiti stanovništva od zaraznih bolesti, ključna stavka uvođenje kategorije "individualne odgovornosti građana".

„To će se posebno poštovati i primenjivati u situacijama kada imamo epidemiju od šireg značaja, kao što je sada situacija sa kovidom. To znači da će svaki građanin biti u obavezi da poštuje ono što mu se bude naložilo određenim odlukama i naredbama koje donosi Vlada, ali će i pravna lica i preduzetnici imati odgovornost“, ocenio je Stamenković.

Kako je rekao Stamenković tokom prethodne noći, u prvom zajedničkom inspekcijskom nadzoru, kontrolisano je 40 objekata u Beogradu i podneto je 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

On je za RTS izjavio da su prekršaji zabeleženi u ugostiteljskim objektima, da se najveći broj odnosi na noćne klubove, kao i da su prošle nedelje dva objekta uz pomoć interventne policijske jedinice ispražnjena zbog nepoštovanja mera.

„Apsolutno se ne poštuju mere distance, apsolutno se ne pridržavaju broja korisnika u tom zatvorenom prostoru i tu su toliko stvoreni povoljni uslovi za lošu epidemiološku situaciju zbog mogućnosti širenja virusa. Mnogi mladi ljudi nisu svesni situacije u kojoj se nalaze, bili smo u obavezi da izdamo rešenje o zabrani korišćenja objekta“, rekao je Stamenković.

Dodao je i da se nada da će mere i kontrole biti rigoriznije, da je dogovoreno da se sve inspekcijske službe u Srbiji uključe u borbu protov korona virusa, a da su od sinoć u Beogradu uključeni veterinarski i turistički inspektori, kao i inspektori rada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare