Gradimo nove bolnice: U Beogradu Hala sportova ili “Pionir”

Društvo 27. mar. 202020:29 > 20:42
Podeli:
Foto: AP Photo/Esteban Felix

U narednih deset do 12 dana očekujemo da u Srbiju bude dopremljeno još nekoliko stotina respiratora, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je dodao da je po gradovima širom Srbije već raspoređeno 135 transportnih respiratora, koji mogu da odmene kliničke respiratore i omoguće bezbedan transport pacijenata do bolnica. Zbog nemogućnosti da VMA prihvati pacijente sa koronavirusom, moraće da se grade nove bolnice, poručio Vučić. U Beogradu bi to mogle da budu Hala sportova, ili Hala "Pionir".

Dodaje da trnasportni respirator može da posluži kao klinički tri dana.

„Svaki respirator može da spasi tri, četiri ili čak pet života“, istakao je Vučić.

On je ponovio da je na svetskom tržištu veoma teško doći do medicinske opreme.

„To u životu nisam video. U toku je opšta otimačina na svetskom tržištu respiratora. Ne vredi ni ugovor, ni kada platite unapred, jer neće da potpisuju ugovore sa penalima, već respiratore prodaju onome ko da veću cenu, a vama vrate pare“, naveo je on na večerašnjoj konferenciji za novinare.

Kako je istakao, u avionu koji je sinoć došao bilo je 70 kliničkih respiratora.

„To smo raspodelili – 20 Nišu, 10 Kragujevcu i 10 Zemunskoj bolnici, a 10 smo ostavili na čekanje da možemo da damo nekim drugim gradovima“, rekao je Vučić.

Kaže da respiratori mogu da spase mnoge živote i da problem sa njima imaju i Njujork i Nemačka i drugi gradovi.

„Srećom, mi imamo prijateljske odnose sa Kinom pa imamo priroirtet“, dodao je Vučić.

On je istakao da se očekuje da svakog narednog dana dolazi sve više ljudi u bolnice.

„Uskoro će ih stizati po 200 ili 500, očekujte to za tri do četiri dana“, naveo je on.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da je država računala da će nešto duže veći pritisak moći da izdrži bolnica „Dragiša Mišović“. koja ima 156 slobodnih respiratora.

„To je naša najsnažnija bolnica, sa respiratorima potpuno slobodnih za borbu sa korona virusom. Imala je 31, a danas ima 156, a dobiće još“,  najavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, u Zemunsku bolnicu doneto je još deset respiratora koji su kupljeni u Kini i koji su noćas stigli.

„Od bolnica ostaje još Gradska bolnica na Zvezdari i VMC na Karaburmi, ostaje nam Sajam, ali uskoro moramo da gradimo druge bolnice, pošto moramo da ostavimo VMA u celini. Mnogo smo se uzdali u VMA, ali su kineski stručnjaci rekli da je zbog ventilacije nemoguće tamo smeštati obolele. Oslanjali smo se na VMA, a ona će sada morati da prihvati sve druge bolesnike, iako je na idealnom mestu, ima odličan prilaz, odvoz. Moraćemo da pronađemo novo mesto, nove hale, da gradimo bolnice. Moraćemo da uzmemo ili Halu sportova ili halu Pionir, što se Beograda tiče. U Nišu je to Čair, u Novom Sadu Sajam, zbog boljeg ulaza u odnosu na Spens“, naveo je predsednik Srbije.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter