plate rast privreda
Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Novac sa konkursa namenjenog za naučna istraživanja Vlade Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost ove godine je razdelio ljubiteljima malog fudbala, boksa, kao i izvesnoj Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, koji su dobili čak 1,5 miliona dinara, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Na prošlogodišnjem konkursu, koji je trajao tokom cele godine i čiji je budžet u međuvremenu dopunjavan, prijavljena su 104 projekte. Međutim, od 43 odobrena projekta, dobar deo novca je dat udruženjima koja u svom radu nemaju puno dodira sa naukom, piše VOICE.

Tako je, zahvaljujući slobodnom tumačenju naučnog rada, novac dodeljen i Klubu malog fudbala Vojvodina u iznosu od 400.000 dinara, a Košarkaškom savezu Novog Sada 300.000.

U priloženom projektu, ljubitelji malog fudbala su naveli da su im sredstva potrebna za organozivanje “5. trofeja Ilija Pantelić”, kog su u sekretarijatu za nauku prepoznali kao “sportskog velikana i istaknutog pregaoca u radu s mladim sportistima“.

Sličan projekat stigao je i od vojvođanskih boksera, na čelu čijeg udruženja se nalazi odbornik SNS u Skupštini grada Milorad Reljić.

Za 300.000 dinara, oni će takođe organizovati memorijalni turnir “Momčilo Moša Savić”, a za ostatak novca će objaviti i monografiju.

U budžetu za naučna istraživanja našlo se novca i za dva projekta Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, koji su dobili ukupno 1,5 miliona dinara za „Izradu monografije Prve brigade Kopnene vojske Republike Srbije“ i „Oružane sukobe na teritoriji SRJ“.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoran Milošević, izjavio je za Vojvođanski istraživački centar (VOICE) da u ovakvoj raspodeli sredstava namenjenih za naučnoistraživački rad ne vidi ništa sporno, već da je u pitanju “sublimacija”.

“Projekti navedenih organizacija vrednosno sublimiraju naučnoistraživačku i sportsku delatnost i promovišu ličnosti koje su od značaja u vaspitno-obrazovnom radu”, rekao je Milošević za VOICE, ističući da je dr Momčilo Moša Savić, po kom se zove memorijalni bokserski turnir, „istaknuti naučni i sportski radnik“.

Takođe, Milošević je objasnio da je 1,5 miliona namenjenih za nauku, a dodeljenih Udruženju vojnih starešina takođe otišao u prave ruke, jer će njihove monografije doneti “značajan doprinos u kulturi sećanja i ostavlja pisano svedočanstvo o nastanku Prve brigade Kopnene vojske RS”.