Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nova školska godina je već počela, sa opštim utiskom da se stara nije ni završila. Bez maturskih proslava, ekskurzija, pa i bez rekreativne nastave za mlađu decu. Našoj redakciji javio se otac deteta iz OŠ ‘’Nikola Tesla’’ u Boleču koji već mesecima pokušava da uđe u trag novcu koji je dao za sinovljevu rekreativnu nastavu, koja je trebalo da se održi u maju na Zlatiboru.

„Kao i svake godine i prošle školske godine uplaćivali smo rekrativnu nastavu za decu na rate. Do početka vanrednog stanja roditelji u našem odeljenju su isplatili oko pola cene rekreativne nastave, a to je nekih 12.000 dinara. Sa uplatom smo prestali u martu i čekali da prođe vanredno stanje.

Kada je prošlo – dali su nam opciju da zadrže novac i da decu odvedu na rekreativnu nastavu kada za to bude prilike ili da nam vrate novac. Kako smo svi bili uplašeni za zdravlje i bezbednost naše dece, došli smo do zaključka da ne želimo da deca putuju već da nam novac bude vraćen i tu prestaje svaki dalji kontakt sa tim novcem. Iako redovno pitamo našu učiteljicu na Viber grupi šta se dešava sa tim novcem, odgovor nikada nismo dobili, da li ona žena ne zna odgovor na to pitanje ili ne sme da nam kaže ne znam, ali znam da odgovora nema“, ispričao nam je B. T, otac jednog osnovca.

Prateći medije i izjave resornog ministra Mladena Šarčevića roditelji su očekivali da bi novac mogao da se vrati po početku nove školske godine.

Foto:AP Photo/Michael Probst

„Septembar je tu, škola je počela, novca nigde nema. Mi smo pitali da li možemo taj novac da prebacimo u budžet za nabavku knjiga za decu – rekli su nam da ne možemo. Najviše nas muči to što je primalac tog novca za rekreativnu nastavu škola, a ne neka turistička organizacija ili hotel, jer šta to sada znači? Da je škola potrošila naš novac? Bila je i priča da je novac uplaćen hotelima, ali naša deca nisu iskoristila, niti će, tu uslugu“,  priča naš čitalac.

Pokušao je da dođe do informacija, ali mu ne polazi za rukom.

„Slao sam mejl školi, niko mi ništa ne odgovara. Pokušavam da dobijem školu – jedan broj je zauzet, a na drugi se niko ne javlja“, uporan je naš sagovornik.

Škola „Nikola Tesla“, ima centralu u Vinči sa područnim odeljenjima u Boleču, Ritopeku i Leštanima. I mi smo pokušali da budemo uporni, poput našeg sagovornika, pa smo pokušali da dobijemo nekog od nadležnih u školi, takođe bezuspešno.

Ipak, iz SMS-a ministra prosvete Mladena Šarčevića shvatamo da su ga roditelji, očigledno, pogrešno razumeli i da umesto početka školske godine agencije imaju još dosta vremena za povraćaj novca.

„Povraćaj novca je uredbom odobren agencijama do januara 2022. godine. Analiziraćemo tu temu ovih dana“, napisao nam je ministar u SMS poruci.

Kako da vratite novac od rekretivne nastave

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija (YUTA) Aleksandar Seničić potvrđuje da je samo mali procenat agencija vratio sredstva, jer već mesecima nemaju prihode. Ni sa zamenskim putovanjima stvari ne stoje bajno, pošto od  njih oko 400.000 ni 10 posto nije  realizovano.

Seničić kao problem ističe hotelijere koji agencijama ne vraćaju već uplaćen novac za organizaciju putovanja.

Tvrdi da se uredba koja predviđa rok do 2022. pre svega odnosila na inostrana plaćanja i inostrane partnere koji imaju zaštitu svojih država prema kojoj ne moraju da vraćaju novac dobavljačima do tog roka.

Aleksandar Seničić / Foto: N1

Domaći hotelijeri su to iskoristili.  Kaže da razume finansijske probleme hotelijera, ali da su zbog njih u dodatne teškoće upale pojedine agencije.

Po svemu sudeći, situacija zamršena za sve, a epilog može da bude i ostanak roditelja bez para.

„Roditelji imaju pravo da potražuju ta sredstva od agencija, s time što treba videti ko je otkazao putovanje i na koji način je otkazao. Ministarstvo prosvete nije naredilo da se ne organizuju rekreativne nastave, nego je sugerisalo školama.

Direktori škola kada dobiju sugestiju Ministarstva, oni se ponašaju kao da je to zakon. Mi u ovom trenutku imamo potpuno stopiranje rekreativne nastave, što mislim da je potpuno bezveze. Ako smo dozvolili da se putuje po Srbiji i nema nikakvih restrikcija, ne vidim zašto se ne bi i to izvodilo“, konstatuje Seničić.

On nam objašnjava da postoje okolnosti u kojima agencija, na osnovu više zakona, može da naplati troškove koje je imala iako se putovanje nije dogodilo usled više sile.

Da bi se sve to utvrdilo, Seničić savetuje da se podnese prijava turističkoj inspekciji koja treba da utvrdi uslove za eventualan povraćaj novca.

Opcija je i da se iz škole roditeljima izda potvrda o zamenskom  putovanju za isti objekat, a u terminu koji se dogovori sa hotelom.

„Savet roditelja u okviru škole donese odluku, da se od agencije traži potvrda o zamenskom putovanju, daje se potvrda na iznos koji je uplaćen agenciji“, objašnjava nam proceduru.

Ipak, ima i slučajeva kada je škola vratila novac roditeljima pre nego što ga je prebacila agenciji, što je pravilo dodatni problem pojedinim agencijama koje su već platile novac za smeštaj i prevoz, a nisu ga od škola dobile.

„Kako bi se izbegao ceo spektar mogućih problema, savet je da se tamo gde je moguće uzme potvrda o zamenskom putovanju i da se u dogovoru sa agencijom i školom putovanja organizuju od proleća pa nadalje“, navodi Seničić, ali i u tome vidi potencijalni problem, pošto ukoliko sve škole nagrnu sa eksurzijama u istom terminu, neće biti dovoljno kapaciteta.

Roditelji osmaka koji nisu otišli na ekskurzije, a sada su prešli u drugu školu, takođe imaju pravo da dobiju svoj novac.

Ukoliko su direktno roditelji, a ne same škole potpisivali ugovore sa agencijama roditelji na svoje ime mogu dobiti i neko putovanje na drugoj destinaciji, nevezano za đačku ekskurziju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare