nato pancir
"Pancir S1" / BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Drugi kontingent sistema za protivvazdušnu odbranu "Pancir S1" sleteo je avionom Antonov An-124 na aerodrom u Batajnici oko 13 časova, pokazuju podaci sajta Flight radar.

Podsetimo, u subotu su na vojni aerodrom u Batajnici stigla prva dva od šest sistema „Pancir S1“ iz Rusije.

Srbija je sa Rusijom ugovorila kupovinu ovog sistema prošle godine, a sistem „Pancir S1“ je, zajedno sa sistemom „S-400“ učestvovao na vojnoj vežbi u oktobru 2019. „Slovenski štit“.

“Pancir S-1”, razvijan sredinom devedesetih godina 20. veka, konstruisan je u Instrumentalnom konstrukcijskom birou iz Tule, a izrađen je u Uljanovskoj tehničkoj radionici. Namenjen je za zaštitu nepokretnih, strategijsko industrijskih i vojnih objekata od oružja visoke preciznosti. Zadatak mu je i ojačanje sistema PVO na malim visinama.

“Pancir S1” je kombinovani hibridno-artiljerijski sistem, koji u sebi objedinjuje vođene rakete 57E6, automatske topove tipa 2A38M i sistem za otkrivanje i pokazivanje ciljeva i upravljanje vatrom. „Pancir S1″ deluje u okviru baterije (šest vozila). “Pancir” ima mogućnost samostalnog otkrivanja, praćenja ciljeva, upravljanja naoružanjem i gađanja ciljeva.

Na oruđu se nalaze i oprema za navigaciju, komunikaciju, smeštaj i zaštitu posade, kao i izvori napajanja. Od otkrivanja cilja do otvaranja vatre potrebno mu je pet-šest sekundi. Može efikasno da dejstvuje protiv ciljeva maksimalne brzine do 700 m/s. Integrisano artiljerijsko raketno naoružanje omogućava „panciru” delovanje do horizontalne daljine od 18 km i do visine od 10 km.