Foto: Nova.rs

U više apoteka na Novom Beogradu tokom prepodneva su stigle jednokratne zaštitne maske, ovih dana dugotražena roba. Najviše ste mogli da kupite deset komada i to po ceni od 100 do 120 dinara, a u nekim apotekama čitava pošiljka je rasprodata za manje od dva sata.

Dugačak red ispred apoteke u bloku 29, od vrha stepenica, pa sve niz ulicu na parkingu.  Desetak ljudi strpljivo čeka svoj red održavajući pri tome propisano rastojanje od metar ili dva. Jedan od zainteresovanih kupaca pokušava da smanji rastojanje, ali ga ostali opominju.

„Svi ćemo doći na red i ako svi mi možemo da držimo rastojanje, možeš i ti“ upozorava ga jedan mladić.

„Poštujem ja red, ne brinite! A i zdrav sam. Ne verujem ja u ta pravila. Ako ti je to sudbina, onda je sudbina“ pokušava da opusti atmosferu čovek koji je u redu prokazan kao neko ko ne poštuje pravila.

„Ko se čuva, njega i Bog čuva. Mi svi ovde verujemo u mere zaštite, pa ima i vi da ih poštujete. Ako ne verujete što čekate za masku po ovoj hladnoći“ oštra je jedna gospođa.

Niko iz reda ne želi da se slika niti da daje izjave pod svojim imenom, ali kad kažete da je priča nezvanična, onda su spremni da se i izjadaju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nigde ne idem, ja sam još malo pa na granici. Imam 58 godina. Izašla sam da kupim maske, jer nemam nijednu i već nedeljama ih tražim. Moram da im ako negde budem morala da idem da se zaštitim“ objašnjava gospođa iz reda.

U apoteku ulazi samo po jedna osoba i tako što sačekate da onaj koji je unutra izađe i propisno se udalji.

Foto: Filip Kraničanić/Nova.rs

Zaposlena u apoteci ne želi ni da daje izjave ni da se slika, samo kratko odgovara: „Molim vas, za sve se obratite našoj centrali. Zabranjeno je slikanje“.

Maksimalno možete da kupite 10 maski, a cena je sto dinara.

Malo dalje niz Bulevar Zorana Đinđića, u apoteci u blizini Štark arene, su malo pričljiviji, mada isto ne žele da daju izjave za medije. Kažu da su dobili hiljadu komada i da zato prodaju maksimalno četiri po osobi.

„To je za nas malo, ali tako je odlučeno na višim instancama“ navodi zaposlena u apoteci. Međutim, posle pitanja zašto su kod njih maske 120 dinara, svaka priča prestaje.

Foto: Filip Kraničanić/Nova.rs

 

Ni u apoteci u novobeogradskom bloku 22 ne žele da govore o ceni. Samo kažu da su dobili hiljadu komada negde oko deset sati pre podne i da su do 12 časova sve prodali.

„Malo je to za naše potrebe, ali tako je. Nemamo najavu da li i kada će stići nova pošiljka. Bilo je ranijih dana neke priče da ćemo možda dobiti one platnene, što mogu da se peru i otkuvavaju, ali ništa konkretno ne znamo“ objašnjava apotekarka.

Distribucija zaštitnih maski po apotekama širom Srbije počela je jutros, a u prvoj turi dostavljeno je 2,5 miliona maski koje su nabavljene iz Kine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.