Foto:Ana Marković/Nova.rs

Da li zbog pojačanog inspekcijskog nadzora ili već izrečenih kazni, ili možda iz straha od zaraze koja ne prestaje da hara našom zemljom, u tržnim centrima, prodavnicama, u gradskom saobraćaju, reporteri Nova.rs susreli su se sa građanima koji većinom nose maske i drže distancu, dok su oni koji krše mere i ne obaziru se na koronavirus, uglavnom među mlađim generacijama.

Vožnja tokom jutarnjeg špica u gradskom saobraćaju pokazuje da mnoge ni gužva ne plaši, a ni eventualne kazne nisu dovoljan razlog da se stavi maska, ili da se stavi pravilno.

Foto:Bojana Milovanović

Kada sretnete porodicu sa decom, samo mališani nemaju maske, stariji građani takođe se štite, ali tinejdžeri, studenti i svi mladi ljudi, oglušuju se o preporuke o epidemiološkim merama koje će njih, ali i njihovo okruženje zaštititi od koronavirusa.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

U šetnji kroz jedan tržni centar u Beogradu, tokom vikenda, kada su najveće gužve, primetili smo da svi zaposleni u buticima i restoranima, odgovorno nose masku, dok njihovi stariji kupci daju dobar primer, ali mladi uglavnom drže masku ispod brade, ili je nemaju uopšte. Na pokretnim stepenicama, u redovima za plaćanje, međutim svi su pribijeni jedni uz druge, i tu se ne poštuje nikakva distanca, jer svi žure da što pre stignu na red i završe ono zbog čega su došli.

Naime, zbog nepoštovanja epidemioloških mera prošle nedelje napisane su kazne za nekoliko tržnih centara u Srbiji. U Beogradu su kažnjeni u Ada Molu, Delta sitiju, Ušću, kao i tržnom centru u Rajićevoj. Dok su u Novom Sadu kažnjeni u tržnim centrima Big i Promenada. U Kragujevcu su kazne dobili u “Kosmosu”, sa 300.000 i dodatno 50.000 za odgovorno lice, a identična kazna je propisana i Refleksu. U “Plazi” je kazna upisana od 30.000 – kovid radar, a u Disu je radnica u mesari u obavezi da plati 5.000 dinara.

„Ne plašim se inspekcije jer stalno držim masku preko usta i nosa, od kada je počela pandemija. Ovde je velika frekvencija ljudi, svako svrati nešto da pita, da pogleda, i ne smem da rizikujem. Mladi ne nose maske, samo stariji građani, majke sa decom“, priča Jelena, koja u tržnom centru radi na štandu gde se prodaje oprema za mobilne telefone.

U prehrambenim prodavnicama, zaposleni takođe nose maske tokom cele smene.

“Ne skidamo ih, kao da radimo u bolnici. Nekoliko puta sam pomislila da ću se ugušiti, a kad izađem napolje dešava se da na ulici nastavim da hodam sa maskom jer sam navikla na nju i ne doživljavam je više kao strano telo. Ljudi koji dolaze u prodavnicu nose maske i drže se podalje jedni od drugih, osim kada stanu na kasu da kupuju. Inspekcija može kod nas slobodno da svrati, jer ovde neće imati posla” kaže Dragana, koja radi u Maksiju.

Za sada inspekcija uglavnom obilazi tržne centre, gradski prevoz i prodavnice hrane, ali uskoro će na red doći i ugostiteljski objekti, kojima se izgleda ponovo sprema skraćenje radnog vremena.

“Kolege konobari nose maske, tokom cele smene, ali naši gosti ih ne nose, jer piju kafu ili bilo koje drugo piće, uz to zapale cigaretu, a to je nemoguće dok im je maska preko usta. Mnogi uđu u lokal sa maskom, onda sednu za sto, skinu je, i više je ne vraćaju. Ako bi nam inspekcija pisala kazne, to bi bilo zbog gostiju, a ne zbog radnika. Ne možemo naterati goste da drže maske dok sede i piju piće” kaže Marko, konobar u jednom kafiću u centru Beograda.

Kazne od preko milion dinara u Nišu

Komunalna policija u Nišu je u akciji kontrole primene epidemioloških mera protiv kovida-19 izrekla prekršajne novčane kazne u ukupnom iznosu od 1.460.000 dnara.Kazne su izrečene za 15 pravnih i fizičkih lica, među kojima su i najveće kineske prodavnice, prodavnice trgovinskog lanca Idea ili radnja u Delta planetu. Komunalna milicija nije saopštila zbog kakvih prekršaja epidemioloških mera je izrekla sankcije, izuzev što je navela da su iznosi kazni od 30.000 do 300.000 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar