Redakcija Nova.rs Foto: Nova.rs

Nakon tri godine dominacije slovenačkih web portala, ovogodišnji 4. SmartOcto izbor za najbolji regionalni news portal 2021. doneo je nove pobednike - portal Nova.rs, zbirom bodova žirija i glasova anketiranih, izabran je za najbolji regionalni portal.

Odmah iza portala Nova.rs, na listi najboljih nalazi se i portal N1.

Tabela pobednika:

Ime portala               Žiri               Anketa               Total

1. Nova.rs                     38                    14                       52

2. N1.rs                         42                    7                        49

3. 6yka                         40                    9                        49

4. Aljazeera Balkan     34                   12                        46

5. Danas.rs                   32                   32                       45

Osmočlani žiri činili su Marijan Jurenec (Slovenija), Saša Paparella (Hrvatska), Damir Miljević (Bosna i Hercegovina), Milica Slijepčević (Srbija), Olivera Sašek Radulović (Srbija), Miloš Stanić (Srbija), Orce Kostov (Severna Makedonija) i Neven Šantić (Hrvatska).

Izvor: Smartocto

„Generalno se može reći da je ovogodišnji izbor za informativni regionalni portal pokazao solidan kvalitet portala, odnosno sadržaja koji donose i načina na koji se on, novinarski i vizuelno, obrađuje“, ocenio je predsednik žirija glavni urednik Media daily Neven Šantić.

Šantić ističe da „u poređenju sa prvim izborom 2018. godine vidljiv je znatan pomak u kvalitetu portala, što je uočeno već i prošle godine, a ove godine taj trend je nastavljen. Prilikom prvog izbora odnos između najboljih i najlošijih portala bio je znatno veći nego danas. Očito, s godinama su oni loši otpadali, a umesto njih u prvi plan izbijaju kvalitetniji portali. I sada ima prostora za primedbe na određeni broj portala, ali svakako manje nego prethodnih godina. Dobra je vest za novinarstvo i medije što, gledajući u celini, na području regiona po broju čitaoca upravo prednjače najkvalitetniji portali“.

U anketi se moglo osvojiti maksimalno 30 odsto bodova, odnosno 18, pa je to nekim portalima pomoglo kod ukupnog broja. Žiri je imao mogućnost da dodeli ukupno 70 odsto bodova, odnosno maksimalno 42 za najbolji portal, dok je najslabiji po oceni žirija dobio jedan pod.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare