Foto:Promo

U teškoj konkurenciji, zbir bodova žirija, koji donose 70% od ukupnog broja bodova i zbir bodova dobijenih u anketi, koji daje preostalih 30%, pokazuju da je najbolji regionalni portal vesti u 2022. portal DANAS.RS. Na drugom mestu je prošlogodišnji pobednik portal NOVA.RS, a na trećem ponovo drugu godinu zaredom 6YKA.COM.

Završen je 5. Media daily izbor za najbolji regionalni news portal 2022 , ove godine po prvi put s 10 kandidata manje nego prethodnih, jer je redakcija portala Media daily odlučila da kandiduje i oceni samo one portale koji zadovoljavaju određene kriterijume, bez obzira na državu iz koje dolaze.

U oštroj konkurenciji, zbir bodova žirija koji donose 70 % od ukupnih bodova, te zbir bodova dobijenih u anketi, koji osiguravaju preostalih 30 %, nedvosmisleno pokazuju da je najbolji regionalni news portal 2022. godine portal DANAS.RS.

Ukupno se moglo osvojiti najviše 40 poena (28 od žirija i 12 od čitalaca u anketi), a DANAS.RS osvojio je čak 38. Godinu dana ranije ovogodišnji pobednik je bio na petom mestu, a i to pokazuje da su i žiri i čitaoci primetili očigledan napredak u kvalitetu rada ovog portala.

Foto:Promo

Na drugom mestu je prošlogodišnji pobednik portal NOVA.RS, a na trećem je drugu godinu zaredom 6YKA.COM.

Foto:Promo
Foto:Promo

ČESTITAMO POBEDNIKU TE DRUGO I TREĆEPLASIRANOM PORTALU!

Evo šta je o ovogodišnjem izboru u svojoj recenziji napisao predsednik žirija i glavni i odgovorni urednik Media daily-a Neven Šantić:

„Pre svega, pokazalo se da je smanjenje broja portala s jedne strane povećalo konkurenciju, malo otežalo posao žirija, ali je bez sumnje pokazalo da mnogi portali koji su bili uključeni sa pravom izostavljanja ove godine. Zaista, pored svih ovih portala, koji se na svoj način trude da svoj posao rade što profesionalnije u teškim vremenima za medije, tabloidni portali koji raspiruju najniže strasti nemaju šta da traže u izboru za najbolji informativni portal u regionu.

Drugo, gledajući unazad pet godina, treba napomenuti da se najkvalitetniji portali trude i vizuelno da se dopadne, ali je u ovoj oblasti još uvek najmanje pomaka. Pogotovo u poređenju sa promocijom u u oblasti poštovanja profesionalnih i etičkih standarda. U narednim godinama, možda već sledeće, stoga očekujemo neka vizuelna iznenađenja ili čak eksperimente, poboljšanja koja bi pomogla i korisnicima i jačanju sadržaja portala. Jedan od onih vizuelnih izazova koji bi posebno bi neki informativni portali mogli posvetiti malom prozoru propagandnih poruka koje na kod mobilnih uređaja prečesto iskaču i polako nestaju, kvareći ne samo vizuelnu sliku već „kompromitujući” i sadržaj koji je „skriven” od čitaoca.

Na kraju, vredi napomenuti i promene u stilu pisanja, što nije lako na slobodno dostupnom portali koji žive, između ostalog, od klikova. Očigledno, redakcije se trude da pronađu najbolju moguću mera između stila pisanja „starog“ profesionalnog novinarstva i pokušaja upotrebe naslova, titlovi, oprema i glavni tekst podležu zovu senzacionalizma kako bi privukli širi krug čitaoci“ pojasnio je Neven Šantić svoja zapažanja.

Evo rezultata ankete! Od 1.11. do 30.11. glasalo je ukupno 62.695 birača, koji su svoje glasove rasporedili prema tabeli ispod. Važno je napomenuti da su neke redakcije dale više od sebe napori animirajući svoje čitaoce, dok neki nisu ni objavili informaciju o nominaciji na ovim izborima, isključivo na svoju štetu, pa ne čudi što nemaju ni jedan bod.
Ikona Potvrdila je zajednica
Foto:Promo

Naravno, puno važniji su bodovi međunarodnog žirija, u kojem su ove godine bili Marijan Jurenec (Slovenija), Saša Paparella (Hrvatska), Lejla Turčilo (Bosna i Hercegovina), Milica
Slijepčević (Srbija), Olivera Sašek Radulović (Srbija), Mato Brautović (Hrvatska) Orce Kostov (Severna Makedonija) i Neven Šantić, predsednik (Hrvatska).

Važno je napomenuti da je kod bodovanja žirija, u slučaju istog broja bodova, prednost na listi imao onaj portal koji je dobio više glasova od predsednika žirija. To se dogodilo ove godine u slučaju prva tri portala (danas.rs, 6yka.com i nova.rs), kod borbe za sedmo mesto (telegram.hr i nacional.hr), borbe za deveto mesto (dnevnik.si i 24ur.com), borbe za 14.
mesto (klix.ba i euronews.rs) te 18. mesto (dnevnik.hr i portalanalitka.me). Evo i tablice s bodovima.

Foto:Promo

I na kraju finalnu tablicu i konačni poredak svih 20 portala u 5. Media daily izboru za najbolji regionalni news portal 2022, s uporednim podacima za 2021., doneli su sabrani bodovi žirija 12/9/22, 12:39 PM IMAMO POBJEDNIKA 5. Media daily izbora za najbolji regionalni news portal 2022! | Media Daily https://mediadaily.biz/2022/12/09/imamo-pobjednika-5-media-daily-izbora-za-najbolji-regionalni-news-portal-2022/ 5/5 i ankete. I ovde je u slučaju istog broja bodova, mesto više osvojio portal koji je dobio više glasova od žirija. Finalni poredak je sledeći!

Foto:Promo

BONUS VIDEO: Bojan Cvejić iz Danas-a: Najstrašnije je što se poredimo sa Šarli Ebdoom, koja je bila jedna od najstrašnijih tragedija u istoriji novinarstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare