Foto: Shutterstock

Predstavnici turističke privrede Srbije ocenili su danas da je najavljena pomoć države u jednoj minimalnoj zaradi za zaposlene dobrodošla, ali da je nedovoljna i da očekuju otpis poreza i doprinosa koji su odloženi, moratorijum na kredite i dalju podršku u zaradama dok traje pandemija.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Betu da je svaka pomoć, pa i u jednoj minimalnoj zaradi dobrodošla, ali da je nedovoljna i zakasnela jer je već dosta radnika otpušteno. ; Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć sektorsku pomoć u jednoj minimalnoj zaradi turističkim agencijama, renta kar agencijama, hotelijerima i ugostiteljima, za njih 72.500 zaposlenih koja će se isplatiti za deset dana.

„Čekamo odlaganje ili otpis poreza i doprinosa na zarade koji su odloženi do 4. januara 2021. godine i ubrzanje odobravanja kredita za likvidnost iz Fonda za razvoj gde čeka mesecima na stotine zahteva“, rekao je Seničić.

Dodao je da bi to turističkim agencijama pomoglo da prežive zimu, ali da se i dalje mora rešavati problem oko osiguranja putovanja i da osiguranje treba da se reguliše prema prometu.

Predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Prodić rekla je da agencije „neće spasiti jedan minimalac“.

„Jedan minimalac će otići radnicima, a agencije treba da plate državi poreze i doprinose, a prihoda nema od 15. marta“, rekla je Prodić.

Dodala je da države iz okruženja nastavljaju sektorsku pomoć agencijama kako se pandemija produžava.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Aleksandar Vasilijević rekao je da je, u situaciji kada je ograničeno radno vreme i kada se hoteli u banjama pretvaraju u kovid bolnice, značajna svaka pomoć.

„Strahujemo od 4. januara kada dospevaju da se plate odloženi porezi i doprinosi, ali sigurno strahuje i država. Ovo je borba za živote“, rekao je Vasilijević, koji je direktor hotela Radison Collection u Beogradu. ; Istakao je da su hotelijeri već tražili smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu, moratorijum na kredite do kraja pandemije, otpis poreza i doprinosa na zarade i uprošćavanje procedure zapošljavanja sezonskih radnika.

On je rekao da u hotelima nema gostiju, osim ponekog privrednika koji je došao zbog poslovnih obaveza u Beograd i da se jedan po jedan hotel zatvara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)