Foto: Printscreen/YouTube/Niški Portal

Klinički centar u Nišu rukovodiće novom kovid bolnicom u Kruševcu koja će imati 500 mesta, a trebalo bi da bude otvorena do 15. decembra, rekao je za N1 direktor Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra Niš Radmilo Janković, koji je i rukovodilac tima ove ustanove za upravljanje krizom.

On kaže da se u Nišu povećava broj hospitalizovanih kovid pacijenata, a čak ih je šest danas na respiratoru, dok je više od 60 u kovid centru, piše N1.

„Svakodnevno imamo blizu 10 novih pacijenata u kovid odeljenjima, a Infektivna klinika je popunjena 70 odsto“, rekao je Janković.

Na pitanje da li ima dovoljno obučenih lekara i osoblja u Kliničkom centru koji će moći da podmire i redovne potrebe, uz one koji će postojati u Kruševcu, ali i u privremenoj bolnici u hali Čair u Nišu, koja se otvara, kako kaže, u narednim danima, doktor Janković ističe da moraju detaljno da razrade plan.

„Mislim da ima dovoljno osoblja, uz lekare koje će poslati i drugi centri. Sutra je u Nišu sastanak sa predstavnicima svih bolnica na jugoistoku Srbije, a epidemiološka situacija, koja je ovde nešto povoljnija nego severnije, omogućuje nam da imamo vremena za sve detalje“, rekao je Janković.

Niš ima više od hiljadu bolničkih postelja u kliničkom centru, a privremena kovid bolnica u Čairu biće otvorena za lakše slučajeve koji zahtevaju lečenje.

U upravi Kliničkog centra kažu da u hali neće biti respiratornih jedinica, kao što je slučaj u beogradskoj Areni, a otvara se kako bi se smanjio eventualni pritisak na samu ustanovu u vremenu pred nama, zato što moraju biti sačuvani kapaciteti za „nekovid“ pacijente.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar