Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nova grejna sezona donela je Nišlijama već hronične probleme sa zagađenjem vazduha tokom jeseni i zime.

Glavni izvor zagađenja u Nišu su, po ocenama stručnjaka, dimnjaci jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi lož ulje, mazut i ugalj.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine počev od 13. oktobra gotovo svakog popodneva i večeri koncentracije štetnih čestica PM10 i PM2.5 daleko su više od dozvoljenih, a rekordna zagađenja zabeležena su tokom minule dve večeri.

Sinoć u 21.00 merna stanica kod Instituta za javno zdravlje u Nišu zabeležila je koncentraciju PM10 čestica od 144,45 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM2.5 čestica bila 143,94 mikrograma po metru kubnom.

U ponedeljak, 1. novembra u 20.00 ista merna stanica izmerila je koncentraciju PM10 čestica od čak 164,62 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čestica PM2.5 bila je 161,45 mikrograma.

Važeća regulativa propisuje da granična vrednost izloženosti suspendovanim čestima PM2.5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha, a tolerantna vrednost 30 mikrograma po metru kubnom. Granična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom.

Ukoliko je za utehu građanima Niša, koncentracije štetnih čestica uglavnom su u dozvoljenim gradnicama tokom ranih jutarnjih časova i sve do 17.00 ili 18.00.

Lekari preporučuju Nišlijama da u večernjim časovima ostanu u kući, a ta preporuka naročito važi za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice.

Bonus video – Šampioni zagađenog vazduha Ugalj lošeg kvaliteta, termoelektrane blizu grada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar