Foto: N1

Prema novom Nacrtu zakona o Zaštitniku građana, koji je od srede u javnoj raspravi, on će obavljati poslove nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima, izjavila je zamenica ombudsmana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika.

Zaštitnik građana kao nezavisni državni organ ima iskustva u vođenju postupaka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa u slučajevima kada dođe do saznanja da je u pitanju trgovina ljudima, kako po pritužbama građana, tako i po sopstvenoj inicijativi, rekla je Stojanović na sastanku Regionalne radne grupe predstavnika nacionalnih institucija koje se bave monitoringom i izveštavanjem u oblasti trgovine ljudima.

Stojanović je na onlajn sastanku podsetila da je revidiranim Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23 predviđeno imenovanje nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima u instituciji Zaštitnika građana.

Sastanak Regionalne radne grupe, koju čine predstavnici nacionalnih institucija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, održan je u okviru regionalnog projekta „BAN 3 – Balkans Act Now“ koji sprovodi organizacija Astra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar