Marija Beslać Foto: Nordeus fondacija

Pre nepunih godinu dana pokrenuta je Nordeus fondacija, sa idejom da se podrži obrazovanje dece i mladih u Srbiji. Zašto baš obrazovanje i na koji način, imali smo priliku da čujemo od Marije Beslać, direktorke za komunikacije i partnerstva fondacije. Marija se pridružila Nordeusu početkom 2015. godine gde je bila zadužena za komunikacije, razvoj brenda i društvenu odgovornost, a od osnivanja Nordeus fondacije prošle godine deo je tog tima koji svu svoju pažnju ulaže u to da se svi udružimo oko misije da decu i njihovo obrazovanje stavimo u centar pažnje.

U trenutku kada ste osnivali Fondaciju, Nordeus je već više od deset godina uticao na neke pozivitne pomake u našem društvu. Koliko su vam ta iskustva značila za buduće usmerenje u radu?

Od osnivanja Nordeusa bili smo usmereni na podšrku deci, njihovom razvoju i obrazovanju. Inicijalni period obeležile su inicijative fokusirane na rani razvoj kako bi deca imala što bolji start u životu. Neki od primera su kampanja Bitka za bebe kroz koju smo pomogli da se opremi veliki broj porodilišta širom Srbije, čime je za više od trećine novorođenih beba u zemlji obezbeđena adekvatna nega. Sa našim dugogošnjim partnerom UNICEF-om Srbija podržali smo otvaranje Savetovališta za rani razvoj u različitim gradovima kroz koje se edukuje hiljade zdravstvenih radnika i roditelja o najboljoj podršci deci, a kasnije i pomogli da se od dragocene baze znanja i iskustva telefonskog servisa Halo beba, koncipira mobilna aplikacija koja to sve stavlja na dlan roditelja, dostupno 24 sata. Nedavno je unapređena verzija ove aplikacije lansirana u više od 11 zemalja, pod nazivom Bebbo.

Foto: Bebbo aplikacija/Nordeus fondacija

Nakon inicijalne podrške najmlađima i njihovim roditeljima, Nordeus se odlučio da investira u obrazovanje. Zbog čega s je to oblast na koju će najviše biti fokusirane vaše aktivnosti?

Kako bismo pomogli obrazovanju dece i razvoju ekosistema koji može da im pruži zanimanja budućnosti i prilike za dalji razvoj, ponosni smo na različite inicijative – od podrške otvaranju StartIT centara u Beogradu i širom zemlje do suosnivanja Inicijative Digitalna Srbija i Srpske asocijacije industrije video igara. Deset godina iskustva nam je pomoglo da bolje razumemo kako možemo još više da doprinesemo u narednim decenijama. Kao što je Nordeus znanjem i povezivanjem digitalne ekonomije, nauke, umetnosti i tehnologije napravio globalni uspeh, sigurni smo da možemo da pomognemo narednim generacijama da urade to na svoj način. Dok nam je prethodno iskustvo podrške zajednici pomoglo da razumemo kako da na najbolji način okupimo relevantne partnere oko jednog cilja i da to sada radimo za obrazovanje.

Foto: Bebbo aplikacija/Nordeus fondacija

Koji projekti do sada ilustruju u kom smeru se kreće vaš rad?

Za nepunih godinu dana od osnivanja još bolje razumemo kako se fantastične stvari dešavaju kada mladi dobiju priliku da istražuju i stvaraju uz adekvatnu podršku. Kreativni i multidisciplinarni projekti im za kratko vreme donose mnogo praktičnih znanja i veština, kao i prilike da rešavaju probleme i inoviraju. Još bolje ako oni imaju praktičnu, tj. realnu primenu ili ako mogu da budu prikazani.

Foto: Marko Risović/CPN

Šta to u praktičnom smislu znači?

To u praksi sve značajno doprinosi razvoju mladih, njihovom samopouzdanju kao i portfoliju sa kojim sutra kreću u realan poslovni svet. Dobar primer su besplatni onlajn edukativni programi kroz koje je prošlo više stotina mladih iz cele zemlje. Nakon jednog od njih i letnje prakse koje smo organizovali u saradnji za Crater trening centrom, nastale su igre inspirisane naučnicima Teslom i Pupinom koje su bile deo jednomesečne izložbe u Muzeju nauke i tehnike. Takođe, trenutno je u toku više konkursa ili programa koje u saradnji sa Centrom za promociju nauke organizujemo u susret ovogodišnjem Maju mesecu matematike. Od toga da srednjoškolci u Mejkers labu uz podršku mentora stvaraju igre inspirisane matematikom, srednjoškolci u umetničkim školama stvaraju interaktivnu umetnost, do toga da nastavnici i đaci u školama širom Srbije od zajedno prave igre od nastavnih jedinica kako bi doprenili kvalitetu učenja. Njihovo stvaralaštvo biće prikazano na ovoj masovnoj manifestaciji u Silosima u Beogradu tokom maja.

Čini se da ste i veoma lično motivisani da napravite razliku.

Za mene, kao i za ostatak tima, je ovo jedan duboko lični poduhvat, Pored toga što čvrsto verujemo u ovo što radimo, ja sam mama troje dece, od kojih je dvoje u školi. Tako da i na ovaj način razumem izazove i potrebe dece. Želim da moja deca rastu ovde, u okruženju koje podstiče njihove talente i interesovanja, i pruža im prilike da ih primene u savremenom kontekstu, bilo da su u pitanju crtanje, muzika, računari ili hemija. Verujemo da škole mogu da postanu mesta ranog stvaranja, učenja kroz iskustvo i centri svojih zajednica uz malo podrške svih nas koji smo danas u oblastima koje jedno čini jedno društvo, bilo da je to obrazovanje nauka, kultura, tehnologija, biznis… možemo da pomognemo razumevanje i istraživanje sveta kakvo nije uvek moguće iz školske
klupe.


Šta je sada u fokusu rada Nordeus fondacije?

U narednom periodu fokusiraćemo se na rad sa srednjim školama. Tu su deca koja su se načelno usmerila i odatle donose važne odluke za dalje školovanje ili zapošljavanje. Nedavno smo na Kopaonik biznis forumu, učestovali na panelu u organizaciji UNICEF-a Srbija gde smo čuli koliko mladi očekuju i koliko im je potrebna podrška biznisa i ostalih delova zajednice na svom razvojnom putu. Želimo da, zajedno sa svojim partnerima, budemo ta tačka spajanja i udruživanja, i da pomognemo da podrška stigne do što većeg broja srednjih škola u zemlji. Trenutno razvijamo programe upravo u saradnji sa školama i nastavnicima, kao i sa organizacijama koje se već godinama uspešno bave podrškom obrazovanju. U proces polako uključujemo i kulturne i naučne ustanove i kompanije. Naš cilj je da napravimo sistem podrške i programe dostupne u svim srednjim školama u Srbiji.

Foto: Nordeus fondacija

Kakve su reakcije do sada?

Mnogo nas raduje odziv, želja i energija svih sa kojima smo razgovarali – od škola do različitih organizacija. Učitelji, nastavnici i profesori rade tako važan posao za budućnost dece, za budućnost svih nas. Nema mnogo zanimanja za koja se to može reći. Treba im sva pomoć koju možemo da im pružimo. Mnogi se i sami javljaju putem sajta Nordeus fondacije i predlažu kako možemo da pomognemo ili sarađujemo. Sa druge strane, ništa manje nismo oduševljeni željom ljudi iz privrede, kulture i nauke da pomognu. Već postoje neke sjajne inicijative, koje je samo potrebno povezati. Verujemo da svi treba da se udružimo u ovoj misiji koja decu i njihovo obrazovanje stavlja u centar pažnje.

Dakle, dok sve to pripremate, vidimo se u maju, koji će biti mesec matematike?

Mesec matematike i igara. Matematike – jer je ona svuda oko nas i osnov svega. I igara – jer njih i deca i odrasli odlično razumeju. Kroz niz izložbi, radionica, interaktivnih eksponata, takmičenja i tehnoloških postavki želimo da podsetimo koliko je učenje celoživotni proces, koji je nije uvek lak ali je ispunjavajuć. kreativan, pa i zabavan. Tim Centra za promociju nauke koji ovu veliku manifestaciju organizuje već jedanaest godina zaredom ima veliko iskustvo i znanje, zato verujem da će ovo biti sjajno iskustvo kako za osnovne i srednje škole iz cele zemlje, tako i za porodice i sve one koji vole matematiku i da se igraju. Vidimo se u Silosima pored reke!

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar