Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Večeras nastupa "noć vrednija od 1.000 meseci", tako veruju pripadnici islamske veroispovesti. Ova noć nastupa 27. dana svetog meseca Ramazana, a muslimani širom sveta dočekuju je sa posebnom radošću.

Značaj noći Lejletul – kadr je višestruk, ali najistaknutiji je taj da je upravo u ovoj noći počela objava Kurana.  Zbog toga je ova noć vrlo cenjena i poštovana u muslimanskoj zajednici širom sveta, pa tako i kod muslimana u Srbiji.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Muslimani Srbije provode noć Lejletul Kadr na različite načine, ali većina njih se trudi da ovu noć iskoristiti za molitve, čitanje Kurana, pomaganjem, razmišljanjem i drugim korisnim poslovima.

Mnogi muslimani odlaze u džamiju kako bi zajedno sa drugim vernicima molili i čitali Kuran, dok drugi ostaju kod kuće i provode vreme u molitvi.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Posebno se u ovoj noći preporučuje molitva poznata kao „Tarawih“ ili kod naših muslimana “ Teravije “ koja se sastoji od dugog niza molitvi koje se uče u džematu ( grupi ) nakon večernje molitve u džamiji tokom meseca Ramazana. U ovoj noći se često produžava ova molitva, kako bi se vernici što duže molili. A posebno je bitan i noćna molitva koja se obavlja kasno naveče, kada džamije u Novom Pazaru i drugim gradovima Srbije budu ispunjene do poslednjeg mesta.

BONUS VIDEO: Mesec Ramazana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar